"Бонусите не трябва да се обвързват с пенсионната система, тъй като се изплащат от НОИ. Изцяло политическо е решението дали да се дадат великденски или коледни добавки. Не съм съгласен, когато се изплащат подобни бонуси, да се влияе пенсионната и осигурителна система на държавата". Това заяви служебният социален министър Ивайло Иванов в предаването "Защо, господин министър?" по bTV.

Той напомни, че е било взето решение от Народното събрание да се изплатят на всички лица под линията на бедност от 526 лв. великденски добавки. 534 000 пенсионери ще получат великденската добавка от 100 лв. Ако е било взето решение всички пенсионери да получат великденски добави - а те са 2 040 000 пенсионери, то необходимата сума е щяла да е над 200 млн. лв., посочи Иванов.

Той не смята, че има заигравка с любовта на пенсионерите, че с подобно изплащане на великденските добавки ще се повлияе на решението на хората за кого да гласуват на изборите след 2 месеца.

Социалният министър добави, че през последните години доходите в България се повишили драстично. Не е лесно да се догонят развитите държави в ЕС, тъй като работодателите са водещи и те решават какви доходи да дадат на служителите си, каза Иванов. Единственото, в което социалното министерство се намесва е минималната работна заплата.

"В момента има изградени две работни групи, които се занимават с директивата за минималната работна заплата. Обсъдена е темата с минималната работна заплата и ще продължим да работим по-активно за минималната работна заплата. Синдикатите и работодателите са готови да намерят ясен механизъм за определяне на минималната работна заплата", обясни Ивайло Иванов.

Той посочи, че най-важното за данъчната и осигурителна система е да вдъхва доверие в хората и те да си плащат данъците.

Ивайло Иванов смята, че максималният осигурителен доход трябва да нараства, но трябва да се измисли формула и критерии.