Румен Радев се обърна към депутатите от 47-ото Народно събрание.

„Надеждите за този парламент са големи, а моментът съдбовен. Нека преди първите си думи от тази трибуна да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха. За първи път в рамките на година формираме трето народно събрание.  Те живяха кратко, но не успяха да излъчат мнозинство.

Нашето обществото  продължи да търси изход от корупционното статукво и то каза  - не на превзетата държава и реставрирането на тоталитаризма. Трябва национален консенсус, който трябва да върне свободата, законността и справедливостта. Това е условия за надмогването на бедността, напредъка и модернизацията на България.

Нужен е политически консенсус на реформаторски сили за социално и стабилно управление. От него зависи да имаме правителство и живота на парламента.  Не може да имаме нови избори през зимата.

Приоритетна задача е демонтажа на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребата, постави. Трябват дълбоки обществени процеси за възстановяването на демокрацията, нов живот на парламентарния контрол, който бе отменен през отминалите години, възраждане на свободното слово, като гарант за плурализма”,  бяха първите думи на Румен Радев.

Важно било да се намери консенсус и около икономическата и социалната политика, за да има допълнителни мерки за справяне с кризите. Борбата с пандемията също остава приоритетна задача.

"Струва си да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе тук по закон. Той предвижда грижа за бедните и създаване на условия на икономически растеж", обясни държавният глава. И поиска навременни законодателни решения да намерят и внесените теми в Плана за възстановяване, за да се създадат необходимите условия за ускорена икономическа трансформация. Радев призова за консенсус по всички важни външнополитически цели, особено, когато е заложена идентичността ни. И увери, че президентската институция е отложена за диалог и сътрудничество по всички важни външни теми.

Той поиска също актуализация на списъците за изборите, преди броят на избирателите да надхвърли броя на населението.

Радев каза, че 47-ото Народно събрание има капацитета и енергията да сложи края на прехода и да отвори нова глава в историята на България.