Допълнителните пари за заплатите на общинските съветници ще дойдат от закритото общинско предприятия ОП „Зоопарк – Пловдив”. Предложението е входирано в комисиите от кмета Здравко Димитров, като то ще се гледа следващата седмици на последната сесия преди ваканцията.

В проекторешението е записано, че 138 хиляди лева ще бъдат пренасочени към издръжката на местния парламент. На последната сесия старейшините промениха правилника си, с което вдигнаха заплатите на председателя Александър Държиков, така и на себе си.

Увеличението е почти двойно. Заплатата на общинар номер 1 стана от 1350 лева до  2650 лева.  Самите съветници взимаха около  1300 лева – около 600 лева заплата и 700 лева представителни разходи.

В новия правилник е записано, че всеки един от останалите 50 общински съветници взима по 15% от заплатата на шефа на местния парламент за всяка сесия, 2% за комисия и 40% за разходи, свързани с работата му в ОбС.

Цифрово това означава, че общинските съветници ще взимат по 400 лева за една сесия, която трае няколко часа,  52 лева за комисия, която трае по-малко, като ще имат до 1060 лева за представителни разходи.

Обичайно всеки месец има по две сесии на местния парламент, а всеки общински съветник участва в по две комисии. Ако той е стриктен при посещенията си, той ще взима по 1008 лева за месеца заплата и още 1060 лева за разходи, които може да осребрява с фактури за офис консумативи , гориво, помещения под наем и други.  Така общо общинарите ще взимат над 2000 лева заплати.  

На годишна база това прави по 500 000 лева повече за издръжката им, или общо над 1 млн. лева от парите на пловдивчани. Увеличението на заплатите им е от първи септември, което означава, че тези 138 хиляди лева няма да стигнат за последните 4 месеца и скоро пак трябва да се търсят пари за издръжката им.

Пловдивските съветници си вдигнаха двойно заплатите, разделят си още по 500 хил. лева годишноТака са преценили, така си оценят труда, каза кметът Здравко Димитров