ДПС се обяви против референдума за отлагане на еврото. Той бе внесен днес в парламента от групите на "Възраждане" и "Има такъв народ". Ето и позицията на партията:

"Вече 16 години България води последователна политика за влизане в еврозоната и приемане на единната европейска валута евро.

ДПС категорично стои зад тази позиция и заявявам, че ние сме против опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата "референдум за еврото". Като страна членка на ЕС сме приели ангажимент да въведем единната европейска валута с подписването на договора за присъединяване към ЕС. В този смисъл референдум „за" или „против" еврото би означавало, референдум „за" или „против" членството ни в ЕС. ДПС категорично няма да допусне това", гласи позиция на лидера Делян Пеевски, публикувана на сайта на движението.

"ДПС през всичките тези години беше в основата на тази политика и ще бъде до изпълнението на тази цел.

Многократно сме обяснявали ползите за хората и бизнеса от приемането на еврото, както и факта, че тъй като страната ни е във валутен борд от 1997, преходът ще е плавен и без проблем.

Следователно бизнесът и хората ще имат само ползи от въвеждането на единната европейска валута", пише още в позицията.

Движението бе против референдума още при първото му гласуване в парламента миналия юли. Тогава той бе отхвърлен, но сега от "Възраждане" го внасят отново с подкрепата на хората на Слави Трифонов, които обясниха, че ще подкрепят допитването, но ще агитират за приемане на еврото.

"Възраждане" и ИТН предлагат референдум за запазване на българския лев