Бившият зам.-кмет по строителство и общинска собственост Димитър Кацарски се готви да влезе в политическия проект на Цветан Цветанов, научи TrafficNews.  Бившият втори в ГЕРБ работи усилено по новия си политически проект, като даде заявка да се яви на парламентарните избори.

„Винаги съм бил в отлични отношения с г-н Цветанов и неведнъж сме обсъждали бъдещи проекти. Няма нищо официално, все още водим разговори. Към днешна дата съм член на ГЕРБ”, каза Кацарски пред TrafficNews. На въпрос дали се чувства обиден по начина, по който бе освободен от Община Пловдив, той отговори:

„Няма на кого да се сърдя. Смятам, че винаги съм вършил работата си, доколкото мога”, каза бившият зам.-кмет.  Той бе освободен в края на мандата на Иван Тотев, като бившият кмет изтъкна, че освобождаването му е заради „новите предизвикателства пред Община Пловдив“. След това се оказа, че Кацарски е уволнен по искане на Бойко Борисов, тъй като бавил документи на пловдивски предприемачи.

Димитър Кацарски все още е обвиняем заедно с Иван Тотев по делото за строителството на зоопарка.  Апелативният специализиран наказателен съд върна на Специализраната прокуратура делото за зоопарка за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения през 2018 година.  Оттогава няма развитие по делото. 

Обвинението е, че двамата са нанесли щета на Община Пловдив с близо 690 хиляди лева при провеждането на обществената поръчка.

Кой е Димитър Кацарски?

До началото на демокрацията той е офицер от строителни войски, като е един от участниците в изграждането на МОК „Асарел”. В началото на 90-те години той започва да се занимава с частен бизнес. След това създава шивашката фирмата „Калдис”.

Интересите на Димитър Кацарски в политиката датират още от средата на 90-те години. През 1994 година е кандидат-депутат от партията на Жорж Ганчев – Български бизнес блок. Той обаче не успява да влезе в Народното събрание.

Следва затишие в политическата му кариера преди да се присъедини към ГЕРБ. Година, след като Бойко Борисов встъпва за първи път като премиер, Кацарски оглавява РДНСК – Пловдив, а от 2011 година бе зам.-кмет по строителството до средата на миналата година.