В парламента ще влязат повече от очакваното количество партии при ниската избирателна активност, която се очертава. Живеем в идеологията, че единствената възможна власт е ГЕРБ и ПП-ДБ, но според мен ще има два центъра възможни на власт: ГЕРБ и Пеевското ДПС, и някакви нови конструкции. В другата част се вижда все по-активното сътрудничество между "Продължаваме промяната" и "Възраждане". Това коментира PR експертът Диана Дамянова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ единствените хора, които държат сравнително дясна политика, са от ДПС.

"ПП-ДБ катастрофално създаде дясна партия, за да се окаже крайнолява. Разделението в българския политически живот е про- и антиевропейско. Всичко останало е една каша, в която по-стабилно и разумно се държи ГЕРБ", каза Дамянова.

Тя обясни, че от ПП-ДБ са имали три тези, които не са осъществили.

"Трудно ми е да вляза в главата на ПП-ДБ. Бяхме дясна партия. Имахме три тези - тезата за борбата с корупцията, за промяна на съдебната система и тезата за това, че десните партии управляват така, че могат хем да хранят хората, хем да водят държавата към икономически просперитет. Ние напуснахме и трите", заяви гостът.

Според Дамянова целият проблем в политиката е "да имаш някаква дългосрочна перспектива, защото политиката е многовариантна".

"Пеевски ги надигра по учебник"

"Това, че те не са предвидили, че сглобката няма да се разглоби, е проблем на тези, които са я сглобили. Големите върхове не се качват на бегом. Пеевски ги надигра по учебник. Застанаха изцяло в подчинение", отбеляза тя.

"Пеевски си е създал собствена база. Не само, че те не могат да го махнат, но може би притежава повече от актива на ДПС. Доган е приключил с активната си политика. Моята перспектива е да има две ДПС-та и по-голямото да е това на Пеевски. Битката за партията ДПС ще продължи и след изборите", каза още PR експертът.