Да довърши след изборите чистката в ГЕРБ, започнала с отстраняването на Цветан Цветанов и няколко други важни фигури, обеща премиерът Бойко Борисов. И призна, че очаква заради направените рокади на някои места  партията да постигне по-слаби резултати на предстоящия местен вот.

„След изборите ще доизчистим партията, защото тежки удари ѝ се нанесоха. Местният вот ще ни бъде един добър регулатор. Ние имаме всички градове и е нормално на някой места кметовете да са омръзнали. Там, където направих промени, може и да не спечелим”, коментира Борисов пред БИ Ти Ви. 

И заяви, че няма опасения Йорданка Фандъкова да загуби вота в София. „Човек трябва да бъде много черноглед, за да не виждаш колко хубава е станала столицата в последните години”, каза Борисов.

Той заяви, че след раздялата с втория човек в партията – Цветанов, в началото е усещал липсата му, но не и сега.

„Този път действах експериментално – оставих щабовете сами да си се оправят, без сянка. Аз много години работих, сега партията трябва сама да може да си се справя”, посочи Борисов. Той заяви, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ от една бутафорна структура, се е превърнала в реално действащ орган.

Премиерът коментира и утрешния избор на нов главен прокурор, както и протестите срещу единствения кандидат Иван Гешев.

"Протестите са на една политическа партия, а ако се върнем назад, промените за избора на главен прокурор бяха направени от тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. Мисля, че това е лицемерие”, заяви Борисов.

После направи изненадващо признание за фаворита му за обвинител №1.

„Считам, че Емил Радев беше най-подходящ за главен прокурор, но казахме, че няма да издигнем наша кандидатура. Недопустимо е да сложа партиен кандидат", сподели още Борисов.

По отношение на поисканата оставка на шефа на БФС Борислав Михайлов, премиерът каза, че просто е изразил гражданска позиция. "Нито имам право, нито съм уволнил шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, но изразих като всеки гражданин, пък и от тази гледна точка, която правим през спортното и финансовото министерство за футбола, бяха категоричен, че повече не може да продължава", заяви Борисов. 

Той посочи, че прави чест на БФС за подаването на оставките им след расисткия скандал заради мача Англия-България. „Сега ще си изберат ново ръководство и се надявам да обърнат внимание на детско-юношеския футбол. Ние можем да помогнем за детско-юношеския футбол и за това да се дадат перспективи за развитие. Всичко останало си е работа на футболните хора“, посочи още премиерът. 

Относно мониторинга от ЕС, Борисов посочи, че сме изпълнили всички предписани мерки. "Комисията за мониторинг взе решение той да отпадне. Факт е, че сме изпълнили всички предписани мерки. Много колеги изразиха недоволсто защо само към Българии и Румъния има такъв механизъм. Сега ще има нов механизъм за всички държави. Благодарих и на Юнкер, и на Тимерманс, лидерът на ПЕС Станишев също помогна, доста правителства работиха по отпадането на този механизъм", каза премиерът.

Той се спря и на ситуацията със Северна Македония и Албания, които не получиха дата за преговори за влизане в ЕС.  

"Вложих много усилия и авторитет по повод темата Северна Македония и Албания. Лично призовах евролидерите отново да дадат перспектива на Северна Македония и Албания в Загреб по време на хърватското председателство”, заяви Борисов. Той коментира, че това той е направил веднага след края на Европейския съвет на 17 октомври, когато не беше дадена зелена светлина за преговори за членство в ЕС на двете балкански държави. „Тогава колегите се спогледаха, Доналд Туск каза: „Да предложим“ и всички се съгласиха. Така че ако отвътре излязла такава информация, така беше“, посочи Борисов. И продължи с коментар за френския президент, който беше най-голям противник на започване на преговори на ЕС с Тирана и Скопие.

 „Разбирам защо Макрон стопира даването на дата за преговори: ако ориентацията на държавата зависи от един човек, тя не е за ЕС”, каза Борисов. После посочи, че опозицията в Република Северна Македония е с антибългарска риторика и дори иска ревизирането на решения за предстоящо членство на страната в ЕС. 

„Искам да припомня, че когато България влизаше в ЕС, имаше абсолютен национален консенсус на управляващи, опозиция и всички политически партии: и на социалисти, и на десни, че нашият път е ЕС и НАТО. Сиреч, която и партия да дойде на власт в България, ориентацията не се променя. Докато в Северна Македония и Албания казваме, че ако не е или ако Зоран Заев или Еди Рама паднат от власт, нещо ще стане. Тогава те не са за този път. В това отношение Макрон заслужава аплодисменти“, допълни премиерът.

Борисов посочи, че ЕС е изправен пред големи проблеми. Един от тях е свързан с миграцията. Според него в Обединена Европа липсва лидерство и това се чувства особено, когато стане дума за ситуацията с мигрантите. Премиерът даде за пример ситуацията в Сирия, където Путин и Ердоган са се срещнали и са се разбрали какво да правят.  В същото време Европа, която плаща за мигрантите и се цепи по шефовете от наплива на бежанци, няма думата.

„Липсва ни лидерство, липсва ни европейската отбрана“, категоричен е българският премиер.

По отношение на операцията на Турция в Северна Сирия Борисов заяви, че никога не е приемал въоръжените конфликти.