ГЕРБ печели безапелационно изборите за европейски парламент, след като водещите социологически агенции дават преднина между 6 и 10% на управляващите, пред основния им опонент на този вот – БСП.

Екзитпола на агенция "Тренд" отрежда първото място на управляващите с 9 на сто разлика пред опозицията, в лицето на БСП.

По данни на социолозите, за партията на премиера са гласували 33,4% от избирателите, а за БСП - 23,6%.

Третото място е за ДПС с 13,6% от гласовете на избирателите.

ВМРО и "Демократична България" също изпращат засега по един свой представител за евродепутат. Гласовете за тях са съответно – 6,7% и 6%.

Ако резултатите се запазят така, ГЕРБ вкарват 7 евродепутати и вдигат резултата си с един, БСП също качват с един мандат от последните евроизбори и взимат 5 места, с което към момента вкарват в европарламента и Сергей Станишев, който е 5 в листата. ДПС губят един мандат и остават с 3, по един има за воеводите от ВМРО и за сините от "Демократична България".

TrafficNews припомня, че още преди евровора премиерът Бойко Борисов обяви, че при каквито и да е разултати, той няма да хвърли оставка, а ще продължи да управлява в коалицията си с Обединените патриоти.

След като Националния съвет на БСП пренареди листата на левицата за евровота, лидерът на червените Корнелия Нинова написа във Facebook: "Пожелавам ви успех!" И допълни, че вече не носи отговорност за резултатите.

По информация на TrafficNews обаче, вътрешната опозиция едва ли ще остави лидерката да се измъкне толкова лесно и председателското й кресло вероятно ще бъде поставено под въпрос.

Само преди две седмици социологически агенции даваха преднина на БСП пред ГЕРБ, но в последните дни трендът се обърна.