Премиерът Бойко Борисов потвърди обещанието си да напусне политиката, когато автомагистрала "Хемус" бъде готова. И увери, че аутобанът ще превърне Варна в един от най-добрите градове за живеене. Според сметките на премиера това трябва да стане най-късно през 2024 година.

"Преди година водихме разговори и обещах, че ще си отида от политиката, когато "Хемус" е готова. Магистралата се строи активно и вие виждате обходите към Варна какъв вид придобиват. Обещах на варненци няколко неща", заяви Борисов при откриването на нов център на KBC Group в морската столица, който ще предложи 300 нови работни места.

"Неслучайно Световната банка направи център в София, не случайно Китай направи своя тръст в България. "Хемус" ще я има, а Варна ще е един от най-добрите градове за живеене в близките 5 години заради местоположението си, заради инфраструктурата. Много млади, високообразовани и интелигентни хора се завръщат във Варна", добави Борисов.

И се зае да обясни изключителните исторически находки край морската столица.

"В Провадия солниците са на 6000 години, а светът не го знае. Солта е била нещо много важно, тук са били най-богатите хора, страхотна история. Китайската стена в сравнение със стената на солницата в Провадия, е един млад строеж", разясни Борисов.

"От Варна ще се ръководят много офиси и фирми в Европа. Какво повече да ви направим? "Хемус" се строи, ще видите Варна какъв център ще е след 4-5 години, когато направим връзката Велико Търново - Варна. Конкуренцията ще е голяма, защото условията тук са много добри. Всеки ще иска да си прати детето да работи тук", коментира той.

"Неслучайно всички кредитни агенции дават нарастващия рейтинг на България, неслучайно икономиката няколко години държи ръст. Когато фактите говорят, няма какво да се коментира", заключи премиерът.

"Сигурен съм, че ще реализираме още добри идеи с KBC. Фактът, че имат доверие в българската система, е добър атестат за нас. Надявам се това начинание да бъде успешно. Добрата новина за нови инвестиции във Варна е само част от примерите", заяви пък финансовият министър Владислав Горанов.