България е нарушила три европейски директиви и е допуснала провеждането на конкурсите за мултиплексите при дискриминационни условия. Това обяви Съдът на европейските общности в Люксембург, който осъди днес страната ни, пише "Труд".

Освен глобата, която може да бъде между 20 000 и 200 000 евро на ден, България е осъдена да плати и всички разноски по делото, продължило над 4 години.

От Министерството на транспорта и информационните технологии заявиха, че ще коментират по-късно днес, пише в. "Сега".

Конкурсите за мултиплексите бяха започнати още по време на тройната коалиция и бяха довършени при първото правителство на Бойко Борисов.

В момента фирмите, които стопанисват мултиплексите – НУРТС България и Фърст Диджитъл, са собственост на Цветан Василев чрез поредица от офшорни фирми. Те бяха обект за прословутата сделка за 1 евро, при която LIC33 на белгиеца Пиер Луврие обяви, че е купила 6 фирми от Цветан Василев, две от които са НУРТС и Фърст Диджитъл.

Съдът се произнесе в полза на Европейската комисия, която откри наказателна процедура срещу България заради мултиплексите през 2011 г. ЕК заведе делото по искане на австрийската ORS, която не бе допусната до конкурса. Ако страната ни не поправи нарушението, е заплашена от глоби.

OЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg