Протестиращи пловдивчани проведоха среща с кмета на Пловдив – Здравко Димитров. Повод за недоволство е инвестиционното намерение за строеж на улица „Ручей“ в пловдивския кв. „Христо Смирненски“. Живущи скочиха срещу намерението на собственици на частен имот да строят жилищна сграда в близост до техните блокове и да нарушат тревните площи пред блока.

Припомняме, че преди седмица назря недоволство сред пловдивчани, живеещи на улица „Ручей”. В основата на скандала на двете страни стои разрешително за строеж. Недоволните граждани претендираха, че се чувстват измамени, понеже не са знаели навреме, за да могат да обжалват. Инвеститорът пък , от своя страна,  правеше опити да им обясни, че при положение, че се касае за частен имот, а те не са заинтересовани лица– никой не е длъжен да ги уведомява, че има строителни намерения.

Съседски войни: Жители на "Смирненски" спорят за строеж, искат си тревните площиСпоред собственика на частния имот всичко е законно и те нямат основание да протестират

Противници на застрояването се бяха събрали пред сградата на Община Пловдив. Те настояха да се срещнат с градоначалникът, пред който да поискат оставката на архитект Балчева.

„Искаме зелен град, Смирненски ще се борим срещу застрояването”, заявиха протестиращи. Те бяха поканени от кмета в заседателната зала. Там бе главният архитект Димитър Ахрянов и зам.-кметът архитект  Невена Балчева.

По думите на Ахрянов още през изминалата седмица той е имал среща с протестиращите от квартала.

„Повече от час им бе разяснено, че това е частен имот, реституиран през 2003 година. Касае се за урегулиран поземлен имот, вписан в кадастралната карта. Той е върнат на собствениците със съдебно решение. През 2008 година е променен ПУП-а, а аз лично разписах инвестиционното намерение. Такъв е закона и ако не го направа подлежа лично на наказателна отговорност. Има и съобщение, подписано от жители на улица „Ручей” Прегледали сме преписката. Има съобщителни процедура. Дали са по съответния ред, ще реши съответния съд. Има ръчно положени подписи”, каза арх. Ахрянов.

Кметът Здравко Димитров изслуша протестиращите и им заяви, че също е на мнение за зелен град. Той обаче също подкрепи главния архитект, че се касае за законна процедура.

 „Това е действащи ПУП, като процедурата е била дълга. Моят подпис е положен на заповедта, която удостоверява, че са налице реквизитите и на документа да се положи подписа на кмета. Има имот, собственици, документи и разглеждане на експертен съвет, който е дал положителен отговор за строеж. Това обяснява моя подпис като директор на дирекция”, заяви арх. Балчева.

Протестиращите са категорични, че ще оспорват действащия ПУП пред съда.