„След като цяло лято бяхме без вода, вече имаме езеро на селския площад”. Това разказват жители на пловдивското село Цар Калоян в Община Куклен, които сигнализираха за проблем във връзка с изворната чешма в селото. По думите на жителите в населеното място от повече от две седмици непосредствено до чешмата е било разкопано заради спукана тръба.

Оттогава обаче изкопът стои непокътнат, като е обезопасен само с ленти. Споделят, че това е крайно недостатъчно, за да предотврати инциденти, тъй като вечер няма видимост и е много възможно някой от жителите на селото да попадне в изкопа, която според тях е дълбок над един метър.

„Трябва ли да се стигне до сериозен инцидент и колко време трябва изкопът да стои отворен, докато се оправи? В очакване сме до Коледа да е приключила сагата или поне да го обезопасят по правилата”, споделят още те.

Разказват, че въпросната чешма е осигурявала на жителите чиста вода от извор, като хора от различни села и от Пловдив са ходили специално до там за да си наливат вода в туби. В момента обаче, тъй като тръбата е спукана на няколко места, водата която тече от чешмата е мръсна и почти никой вече не си позволява да пие от там.

Жителите на селото са оставени с отворен проблем, като надеждите им остават свързани с бързото подновяване на ремонтните дейности и връщането на чешмата към нормалната ѝ работа.

Кметския наместник на село Цар Калоян заяви, че проблемът е възникнал след спукване на тръба, довеждаща вода до чешмата, което е наложило започването на ремонтни дейности. Добавя, че е съобщено до ВиК за проблема, като екипи отзовали се на място, установили, че въпросната тръба не е тяхна.

По този повод Диана Давчева заяви, че в момента води преговори, като в максимално кратък срок тръбата трябва да бъде подменена.