Заведения, молове, магазини за техника, домашни потреби и детски стоки вече не изискват зелен сертификат на своите клиенти, показа проверка на TrafficNews.

Припомняме, че това е първата стъпка за облекчаване на мерките, която влезе в сила от днес. Документът обаче остава задължителен за служителите във въпросните обекти. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Пловдив от днес отпада и ограничението за капацитет в заведенията. В това число влизат и ограниченията за местата за настаняване, игралните зали и казина. 

По усмотрение на собствениците зелен сертификат може да бъде поискан и от клиентите до 5 март. В нито един търговски обект, който екипът ни посети, обаче нямаше подобно изискване. Навсякъде клиентите влизаха свободно.

„След толкова месеци, в които трябваше да си правя тест, за да пазарувам, ми е странно, че отпадна. Дано никога не го въвеждат отново”, коментираше млада дама в един от големите търговски обекти.

Все пак мобилните лаборатории за бързи антигенни тестове срещу COVID-19 в моловете продължават да работят и всеки, който желае, може да се изследва.  

На входа на част от обектите пък все още стоят стикерите, че се допускат единствено лица, притежаващи зелен сертификат. Но и там достъпът е свободен.