Ефективна стачка ще се проведе в Здравната каса в Пловдив. За един час в понеделник - от 10 до 11 ч, колективът ще спре работа и по този начин ще се присъедини към националния протест, организиран по същото време в редица градове в страната. Действията им ще бъдат подкрепени от синдиката на КТ „Подкрепа”.

Основното искане на персонала е увеличение на работните заплати.

„Това се прави, след като Надзорният съвет не е приел исканията, поставени във връзка с формиране на новите заплати на работещите в системата”, обясни пред TrafficNews лидерът на КТ “ Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев.

Според направените анализи средствата в графа „Разходи за персонал” трябва да бъдат увеличени със 7.7 млн. лева. Вместо това са предвидени едва 4 млн. лева. Предложеното увеличение за други здравноосигурителни пращания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност, както и за поставяне на ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурени лица, също е намалено наполовина и е само 10 000 лева.

Кръстев посочи още, че има и чисто административни проблеми като липсата на кадри за определени дейности. Те не могат да бъдат решени, без Националната здравноосигурителна каса да вземе съответните решения. От КТ „Подкрепа” настояват за наемането на минимум 200 нови щатни бройки. Те трябва да обезпечат сериозни обеми от дейности, които са прехвърлени и предстои да се прехвърлят към Националната здравноосигурителна каса.

 „Ситуацията е много екстремна. Започнахме да водим динамични разговори със синдикалните ни членове и с работещите в системата”, допълни Кръстев.