Мащабна залесителна акция на ОП „Градини и паркове” и фирми от Тракия икономическа зона ще се проведе утре в Пловдив.  Това е чудесна инициатива, а колкото повече дървета се засадят – толкова по-добре. Но като всяко нещо подобен тип прояви трябва да вървят ръка за ръка със спазването на правилата и законите.

От няколко дни около пазара на Гребната база се появиха дупки в средата на тротоара, които будят недоумение сред минувачите.  Оказва се, че те са за дървета, макар и доста небрежно направени и разкопани. Около тях няма необходимите прозорци, а на метри от дупките се виждат старите клетки, където са били премахнати предишните дървета.

Причината според ОП „Градини и паркове” е проста – трябва да се бърза със засаждането, а пък няма влязъл в сила бюджет на Община Пловдив. Поради това от общинското предприятие не могат да направят въпросните прозорци, но обещанието е, че след 20 дни те ще бъдат направени – когато обаче дърветата са засадени.

Оставяйки настрани дейностите, които са от краката за главата, цялото мероприятие се оказва без никакъв проект от страна на ОП „Градини и паркове”. Според шефа му Веселин Козарев – такова нещо не е нужно, защото това е подмяна на стара растителност, а не слагането на нова. По-късно той изпрати позиция, в която се твърди, че има проект, който  е съгласуван с район  „Западен” и районният кмет Димитър Колев.  Проект обаче не ни бе предоставен.

На въпрос към Веселин Козарев  от кого и как е взето решение да се изградят нови места за дърветата бе ни отговорно така:

„Решението е взето заради предстоящото на 1 април засаждане на нови дървета. Старите  – от вида кълбовиден шестил, отдавна бяха за подмяна, тъй като бяха неподходящи за конкретното място. Повечето са премахнати още преди време. Сега бяха отстранени останалите 4 дървета, след като през зимата бе установено, че имат загниване в кореновата система. Съставена беше експертна комисия, въз основа на нейните препоръки последва кметска заповед. Старите дървета бяха съвсем близо до уличната регулация и в опасна близост до подземни комуникации. Именно това наложи да се изградят нови места за новите дървета.  Новите „прозорци“ са на сантиметри от досегашните. Това се прави с определена цел – в старите вази все още стоят корените на премахнатите вече дървета, които представляват пречка за правилното развитие и израстване на новите видове”, пише  в отговора от „Градини и паркове”

Кметът на район „Западен” Димитър Колев отрече твърденията на Веселин Козарев, че е издавал каквито и да е разрешения или да се искани съгласувателни процедури с него.

„Единственият въпрос от директора на „Градини и паркове” към мен бе за вида на дърветата. Аз казах, че съм съгласен да са чинари, но не е постъпвало нищо към нас относно къде да бъдат поставени тези дървета, къде да се оформят дупките, нито сме взимали решения заедно за това  ”, заяви  Димитър Колев.

Ландшафтни архитекти обаче останаха изумени от начина, по който се залесяват дърветата.

 „Със сигурност не се прави по този начин каквото и да е засаждане. Не знам какво да кажа, наистина. Определено това е изцяло ново засаждане и не може да се говори за „подмяна” на стара растителност. Това са си нови дупки, с  ново местоположение и клетки”, коментира арх. Шаламанов.

По думите му да се засаждат в дупките дървета без прозорци около него е извън всякаква практика.

„Винаги се правят първо прозорците и клетките за дърветата, а след това се  изкопават дупките и се засаждат. Защото когато дървото е засадено, а след това се правят бордюрите и изкопните дейности  за тях, има голяма опасност корените на новото дърво да се увредят”, каза още ландшафният архитект. 
Относно твърденията на Козарев, че няма как да се направи този разсад след месец, тъй като ще е късно за чинарите, арх. Шаламанов обясни:

„Ако е на гол корен, в действителност след месец е късно. Но за това има разсадници, където се засаждат в по-големи кашпи или саксии, а след това могат да се засадят на място. Така чинарите се засаждат дори и през лятото”, каза той.  

Архитектът изрази и недоумение защо тези дървета са толкова навътре в тротоара. Според него по този начин пешеходната площ ще бъде неизползваема, макар да е сред най-широките .

„За такъв тип дървата от всяка страна трябва по 1 метър отстояние, какво ще остане от този тротоар?”, каза той

Друг ландшафтен архитект от Пловдив Невена Цветкова също смята, че подобно залесяване противоречи на всякакви нормативни изисквания.

„Безумие! За да засаждат им трябва най-малко проект, това е незаконно. Има Европейския стандарт за засаждане от 2022 година. Има схеми, на които се показва, че трябва да се изкопае много по-голяма дупка и да се насипе с хубава, неуплътнена почва. Това се прави, за да има дървото достъп до хранителни вещества, въздух и вода. Иначе корените след 1-2 години ще стигнат до твърдата част и ще е трудно да пробият.  Това ще доведе до забавяне на растежа и няма да се достигне капацитета на растението”, каза арх. Цветкова. Тя цитира и Наредбата за зелената система.

Тя гласи:

 „Изграждането на нови зелени площи става въз основа на одобрени инвестиционни проекти и издадени разрешения за строеж. При засаждането на декоративна растителност на територията на община Пловдив, се изготвят проекти в част "Паркоустройство”, които се съгласуват с общински експерт – ландшафтен архитект”.

„Без значение това засаждане от кого се прави. Многократно сме обсъждали с колеги, че ОП-то са едни от най-големите нарушители - засаждат растения без проекти”, каза ландшафтният архитект.

Част от местата, на които ще се засадят дървета е бул. „Освобождение”, където ще бъдат поставени в зелените ивици край булеварда.

Отново казваме – засаждането на нови дървета е нещо чудесно, а още по-похвално е, че и частни организации  се включват в това начинание.   Само, че ако общинските предприятие не спазват наредбите на Община Пловдив, как може да се изисква това от пловдивчани? Старата максима гласи, че „Пътят към ада е постлан с добри намерения”. Още повече, че целта не може да оправдава средствата, когато става въпрос за нарушение на  разпоредбите.   

Въпросната акция вероятно цели да се изчисти имиджа на „Градини и паркове” и Веселин Козарев след десетките инциденти с паднали дървета в началото на седмицата. Само че, както се вижда бързането често може да има обратен ефект, както за имиджа, така и за зелената система.  

Ето и пълните отговори от Веселин Козарев с въпросните, поставени от нас:

Не съм предполагал, че като директор на „Градини и паркове“ ще ми се наложи да се обяснявам защо съм засадил и засаждам дървета. Въпреки това ви благодаря за интереса, защото по този начин давате нужната публичност на пловдивчани.

Искам само да припомня, че за годините, в които съм на тази длъжност, са засадени над 6000 дървета. Изключително съм щастлив, че за тези две години успяхме да привлечем 20 наши партньори, съвместно с които направихме десетки залесителни акции.

Държа да уточня, че засаждането на въпросните дървета, до пазара на Гребната база, не е ново залесяване, а подмяна на болна стара растителност с млада и жизнена.

Ето и отговорите на конкретните въпроси:

1) От кого и как е взето решение да се изградят нови места за дърветата на ул. „Владивосток” и ул. „Ясна поляна”в район „Западен”? 

Решението е взето съвместно от „Градини и паркове“ и районното кметство. Направени са консултации с районните еколози, след което то е утвърдено и от кмета Димитър Колев.

Решението е взето заради предстоящото на 1 април засаждане на нови дървета. Старите  – от вида кълбовиден шестил, отдавна бяха за подмяна, тъй като бяха неподходящи за конкретното място. Повечето са премахнати още преди време. Сега бяха отстранени останалите 4 дървета, след като през зимата бе установено, че имат загниване в кореновата система. Съставена беше експертна комисия, въз основа на нейните препоръки последва кметска заповед.

Старите дървета бяха съвсем близо до уличната регула и в опасна близост до подземни комуникации. Именно това наложи да се изградят нови места за новите дървета.  Новите „прозорци“ са на сантиметри от досегашните. Това се прави с определена цел – в старите вази все още стоят корените на премахнатите вече дървета, които представляват пречка за правилното развитие и израстване на новите видове.

2) Има ли проект въпросното засаждане и съгласувано ли е с някого от район „Западен” или Община Пловдив? 

Да. Има проект и той е съгласуван с еколозите и кмета на район „Западен“.

3) На базата на какво решение или пълномощия се разкопава тротоар публична общинска собственост?

На базата на съвместно решение с район „Западен“.

4) Кой ландшафтен архитект от ОП „Градини и паркове” е съгласувал дейностите?

Ландшафтният архитект на ОП „Градини и паркове“ Десислава Танчева беше упълномощена и е съгласувала дейностите.

5) Какви дървесни видове ще бъдат засадени и как са избрани те?

Ще бъдат засадени 20 чинара. Изборът на този вид е съобразен като подходящ за конкретното място, конкретните условия и перспективи за бъдещо добро развитие.

6) Съобразени ли са дейностите с Европейския станадарт за засаждане от 2022 година?

Съобразени са и с Българския държавен стандарт, и с европейските стандарти.

7) Каква е стойността на всички дейности, извършени до тук, както и бъдещето оформяне на т.нар. вази?

Дърветата са предоставени от дарители. „Градини и паркове“ следва да изгради  вази около тях и да възстанови тротоарната настилка. Едва след приключването на тези дейности, ще стане ясна тяхната стойност, за което специално ще ви уведомим.