Данъчни са наложили запори на няколко дружества на  таксиметровия бос Мариян Киров, които се водят на жената, с която живее на съпружески начала  Мария Пеева, научи TrafficNews

Сред запорираните дружества са "Перфект такси - Пловдив" ЕООД, „Тимотей мотърс“ ЕООД, и „МИМ - М“ ЕООД, които са с общ капитал от 12 лева. Запор е наложен още върху четири автомобила на Пеева -  „Мерцедес“, модел Ц180, , „КИА“, модел „Мажентис“,  и два „Шевролет“, модел „Нубира“. 

Причината за обезпечителните мерки е изпълнителното дело заради дълг от 887 лева. В него влизат неплатени осигуровки и 20 неплатени фиша за паркиране, издадени от Община Пловдив.

Пеева обаче решава да жалва наложените върху фирми и коли запори пред Административния съд в Пловдив. Мотивите ѝ са, че фишовете не са й връчени по надлежния ред и тя е била лишена от възможността са се запознае със съдържанието им и да ги оспори. Освен това автомобилите не били управлявани от нея, а от други лица – таксиметрови шофьори.  На второ място Пеева твърди, че наложената обезпечителна мярка е прекомерна.

Според съда обаче никой от този мотиви не лежи върху доказателства. Напротив. ТД на НАП е проверил случая и веднъж вече е потвърдил, че Пеева дължи сумите в качеството ѝ на краен собственик на автомобилите и няма значение кой е бил зад волана. Също така е била надлежно уведомена, но не е платила доброволно нито глобите по фишовете, нито стойността на здравните осигуровки. 

От друга страна, магистратите не споделят и възраженията по отношение на прекомерност на наложената обезпечителна мярка, тъй като от представените доказателства стойността на запорираните дялове в трите дружества, е много ниска, а не са представени доказателства за застрахователната стойност на запорираните автомобили.

Така освен, че запорите няма да бъдат вдигнати, Мария Пеева се сдобива и с нов борч. Осъдена е да заплати още 500 лева на НАП - Пловдив, представляващи юрисконсултско възнаграждение.