Военният конфликт в Украйна отмени две планирани сватби в Пловдив. Причината младоженците да отложат ритуалите си е, че голяма част от гостите им са украинци и в момента не могат да напуснат страната.

„При едната двойка булката е от Украйна, младоженецът – от България. Отдавна бяха записали дата, бяха организирали сватбено тържество, но го отмениха. Дано по-скоро да приключи всичко там и да се радваме на нещо добро”, коментира пред TrafficNews директорът на ОП „Радостни обреди“ Чудомира Пинджева.

Иначе в обредните домове в Пловдив вече се подготвят за началото на активния сватбен сезон. По традиция той започва след Великден.

В момента са пости и в черквите не се правят венчавки. Затова и гражданските бракове сега се сключват в по-тесен семеен кръг. Въпреки това в Дома на младоженците ежедневно се провеждат ритуали. В петък, на Благовещение, осем двойки са си казали заветното „Да”.

„Хората плануват големи сватби за лятото. Вече имаме много записани двойки. Като че ли младоженците вече са по-спокойни и организират своите тържества”, показват наблюденията на Пинджева.

Вече има и доста запитвания как ще се провеждат ритуалите след 1 април, когато ще отпадне извънредната епидемична обстановка, съответно – и мерките. Директорът на ОП „Радостни обреди” посочва, че ще се съобрази със заповедта на здравния министър.

„Ако маските отпаднат на закрито, и при нас ще бъде така. Ще променим и броя на гостите в залата. Очакваме да видим какво ще се случи”, допълни Чудомира Пинджева.