Със или без маски на ледената пързалка в Пловдив? Този въпрос бе зададен до медията ни от мнозина читатели. Питането идва на фона на ситуацията на площад Централен към този момент. Пързалката се пръска по шевовете от ученици, които след училище се забавляват на леда.

Пространството около Пощата кънти от смях и глъчка на деца. Смаяни минувачи обаче се питат дали е редно тийнейджърите да са един в друг и то без маски?

Оказва се, че предпазното средството е задължително, но само на скамейката, докато се обуват кънките. Пускайки се на леда, масово децата хвърлят маските. Въпреки предупреждението за дистанция, тийнейджърите се държат за ръце, блъскат се едни в друг и се събират на купчинки.

Никой обаче не може да даде отговор на въпроса – с или без маска на пързалката? Запитвания бяха отправени както към Областнят щаб, така и към РЗИ.  От прочита на заповедта на министъра става ясно, че при липса на дистанция или струпване на хора,  маските са задължителни.

И макар стопаните на пързалката да са  взели необходимите епидемични мерки, то трябва да се помисли и в тази насока. И в същото време компетентните органи да направят проверка за спазване на мерките срещу COVID-19.

Припомняме, че съоръжението официално бе открито вчера, когато се даде старта на новия „леден” сезон. Ледената пързалка е най-голямото такова открито съоръжение на Балканите с площ от 2000 кв.м.  

Въпреки всички строги мерки - особено касаещи затваряне на всички занимания с деца, спортни клубове във фитнеси, всякакви детски центрове, детски градини и училища - пързалката ще функционира както обикновено от 10 сутринта чак до 22 часа вечерта.