Ученикът Виктор Николов, макар да е едва в 9 клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, се осмели да покаже таланта си на Международния ученически конкурс за миниатюрна рисунка „Mini restART“, в град Велика Плана, Сърбия, и завоюва една от петте първи награди. Това, разбира се, съвсем не е всичко – младият пловдивски талант се изправя срещу 3000 ученици от 34 държави, голяма част от които са в по-горен клас и от художествени училища.

„Конкурсът се провежда за шести път, а участието на нашето училище в него е традиционно. – коментира г-жа Михаела Иванова, преподавател по история на изкуството в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. – „Вече сме създали и творчески контакти с организаторите, което дава допълнителна стойност на подобно отличие.”

Темата на състезанието тази година е „Вода – Голямото синьо”, а според изискванията в конкурса могат да участват рисунки на хартия с формат 15х15 см. Като първи етап се смята подбора на творбите на училищно ниво, след което те се изпращат към журито в конкурса. Оценяващите от своя страна избират финалистите, чиито творби участват  в специална изложба, а в деня на откриването й стават ясни и победителите в конкурса.

Наградите включват медал, диплом и участие в специален каталог с творбите на всички финалисти, от който всеки получава по един безплатен брой.

„Отличие в подобен конкурс показва на останалите деца, че усърдния труд и старанието се възнаграждават” – коментира още г-жа Иванова.

А класният ръководител на Виктор, г-н Кънчо Касабов, споделя с вълнение:

„Това, което убедително различава Виктор от останалите деца, е, че той има невероятна любов към детайла. Освен това е много трудолюбив, дисциплиниран и обръща внимание на малките неща. Досега е участвал в училищни изложби, макар да е наш ученик от една година. А съучениците му посрещнаха новината за наградата с искрена радост и добронамереност, което показва, че целта ми да създам сплотен екип в класа се осъществява.”