Цената на природния газ у нас се увеличава от днес с 9,80% до 102,33 лева за мегавтачас. Това реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране. Ведомството се е съобразило с предложението на държавната газова фирма, предаде БНТ.

Заради поредното увеличение на природния газ не се предвижда поскъпване на парното и топлата вода от декември. Очаква се енергийният регулатор да направи корекция на цените от новата година. От януари 2021 г. досега природният газ е поскъпнал с 279% или с почти четири пъти. Януари месец цената на газта беше - 26.93 лева/мгвтч.

За предходния месец ноември утвърдената от регулатора цена беше 93,19 лева/мгвтч.

Като основна причина за поредното увеличение е нарастването на цените на международните газови пазари, обясняват от КЕВР.

"По данни на „Булгаргаз“ ЕАД, цената, която дружеството предлага за българския пазар остава с около 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По този начин за потребителите у нас се осигурява значително ценово предимство, в сравнение с потребителите в Европа", обясняват още от регулатора.

В утвърдената цена на природния газ от 102,33 лева/мгвтч. са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“.