Как изглежда една безплатна закуска за малките ученици в Пловдив? Един възмутен родител на второкласничка от ОУ "Драган Манчов" показва вида на закуските, финансирани от държавата. Тестеното изделие, наименовало себе си "Калцоне", представлява питка бял хляб със малка кухина, в която има някаква "странна" смеска, за да не използваме по-дръзки определения.

Според етикета на "Калцонето", то е съставено от брашно, кашкавал, шунка, мая, царевица и лютеница. От производителя на закуската пловдивската фирма "Куатро дъ бест", която се занимава с производство на тестени и пресни сладкарски изделия, научаваме и точните пропорции - около 80 грама тесто и 20-тина грама пълнеж.  

Нашите читатели сами могат да си съставят представа за закуската, след като изгледат кадрите от почетното разрязване:

Темата със закуските на децата в началното училище сигурно се изтърка, пише нашият читател, но ние съвсем не считаме така. И когато гледаме една от тези "държавни" безплатни закуски за децата, разбираме че въпреки многократно писане по темата - нищо не е мръднало и с милиметър. Всъщност закуските не са съвсем безплатни, защото всички плащаме данъци, а парите част от парите от бюджета отиват именно за концесионерите на детски и ученически столове. Те пък от своя страна работят с фирми -производители, на които дават някаква част от парите. Дълъг път изминават тези наши данъци. 

Наш репортер се свърза с управителя на фирмата "Куатро дъ бест" Манол Гергьовски, за да го попитаме какво мисли за закуската "Калцоне", а той обясни, че тя напълно покрива законовите изисквания и няма нищо нередно. Собственикът на фирмата производител обясни, че не получава директно пари от държавата, а от столовете, а ниското заплащане и скъпите продукти ограничават възможностите им. 

"За тези пари, които получаваме за работа с продукти по БДС - това е, което можем да вложим. Това, което знам аз е, че за една закуска държавата дава 50 стотинки, но до над достигат доста по-малко. Килограмът на кашкавала по БДС е над 20-25 лева, шунката - над 15. Преди сме правили с други продукти, които хората ядат вкъщи, но изискванията за БДС ни връзват ръцете. Постарали сме се закуската да е опакована добре, изпечена добре - каквото можем правим. Знам, хората си представят друго. Вкъщи едва ли ще го направят така - пълнежът ще е повече от тестото най-вероятно, но ние сме ограничени от всичко, което изброих", обясни управителят за TrafficNews.bg

Ако има безплатен обяд, то той е хляб с дупка и странна смеска, но както вече изяснихме терминологията "безплатен" не е много коректна, по-скоро - "държавен". И в този ред на мисли, пловдивчанинът, изпратил ни кадрите, се обръща с апел към управляващите:

"Да сме живи и здрави, все още не сме изпратили децата си гладни на училище. Аз не се възмущавам от подигравката с тази "помощ". Възмутен съм, че се крадат пари на гърба на децата - предпочитам да не получават това извращение, а средствата да се насочват към възрастни хора в нужда", завърши един от стотиците българи, които не искат да стоят безучастни, които не са апатични нито към бъдещето - децата, нито към хаоса, който ни заобикаля.