Строителните фирми, които искат да завършат ст. „Христо Ботев”, днес се очаква да подадат своите оферти. Именно днес – 15 септември е последният срок, в който компаниите могат да подадат своите оферти. Обикновено всички те се подават в последния възможен срок. Поръчката ще бъде проведена през новата системата на Агенцията по обществени поръчки. Това означава, че всичко ще бъде електронно, а комисията към Общи на Пловдив ще отвори офертите със специален ключ, дадена от фирмите.  Те ще бъдат отворени ден по-късно – на 16 септември, а след преглед на документацията на фирмите, ще бъде насрочена и дата за ценовите оферти на допуснатите кандидати.

Припомняме, че двамата от потенциалните участници в процедурата – ПИМК и „Щрабаг” огледаха инфраструктурата на стадиона.

Поръчката е за 53 млн. лева с ДДС, като от тях са осигурени 25 млн. лева от държавния бюджет. Средствата трябва да стигнат за първия етап, с който на Колежа да се играят мачове от ЕфБет лига. Остатъкът ще е за цялостния проект, който включва търговски площи, съпътстваща инфраструктура и другите дейности. Възможно е обаче цената да падне при състезанието между фирмите. По време на пазарното проучване най-ниската оферта бе дадена от ПИМК ООД, като тя е на стойност от 38,9 млн. лева.

Изискванията към бъдещия строител е той да има оборот от 40 млн. лева, както и да е изпълнил сходен проект. За такъв ще се смята всяка спортна зала с поне 1000 седящи места, или Втора категория. Срокът за изпълнение след подписване на договора е 24 месеца.  

В същото време средствата от 37 млн. лева, които правителството отпусна за строителството на стадионите на Ботев и Локомотив са по сметките на Община Пловдив.  Докато вървят поръчките за строителството на двата стадиона, градската администрация са пуснали още две поръчки. Те са за строителен контрол и изготвяне на оценки на инвестиционните проекти, като са в една поръчка за двата стадиона.Тя  е на стойност от 150 хил. лева, като за стадиона в парка Лаута сумата е 100 хиляди лева, а за Колежа – 50 000 лева.