Едва 8 са били положителните тестове за COVID-19 на педагогически и непедагогически персонал в Пловдив, направени по време на масовото тестване преди първия учебен ден. Това посочиха за TrafficNews от Регионално управление на образованието.  Припомняме, че то бе съвместна инициатива на МОН и Министерство на здравеопазването, поета с цел  мониторинг на заболеваемостта преди началото на учебната година.

Петима от хората с положителни тестове от скрийнинга са се подложили на RCR тест с лични средства. Оказало се обаче, че резултатите им са отрицателни, заявиха то РУО-Пловдив. С това те са отменили карантината, заради която е трябвало да пропуснат първите две седмици в училище. За останалите трима няма информация.

Ясно е още, че шестима от положителните са били учители, другите двама – непедагогически персонал. Всички те са жени.

Общо 3166 работещи в училищата бяха заявили желание да се включат в доброволното тестване с антигенни тестове, предоставени от РЗИ-Пловдив. В периода за тестване обаче са се явили 2964 души, което е около 94% от броя на записалите се. Останалите тестове са върнати обратно на Регионалната здравната инспекция.

Междувременно за страната броя на карантинирани учители е по-малко от 1% в началото на учебната година, съобщиха от МОН. Те са 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната. Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище - 1,42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%) и Русе (0,39%).

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.

Масовото тестване на учители в Пловдив започна! Интересът към изследванията е голямРУО-Пловдив и РЗИ работят съвместно по осъществяването на процедурата

Припомняме, че днес се наложи ясла и детска градина в Пловдив да преустановят работа заради положителен тест на непедагогически персонал и дете от 2ра група. 

Ясла и детска градина в Пловдив са под карантина заради случаи на COVIDПомощник-възпитател и дете от 2-ра група са положителни