Значителен брой учители в Пловдив ще се включат в съвместната инициатива на МОН и Министерството на здравеопазването. Общо 3166 работещи в училищата ще преминат през доброволно тестване за  COVID-19, чиято цел е мониторинг на заболеваемостта преди началото на учебната година.

2524 е броят на педагогическия персонал, заявил желанието си да бъде тестван с бързи антигенни тестове, заяви за TrafficNews директорът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова. Още 642 души непедагогически персонал от Пловдив също ще се включат в мащабното изследване на работещите в образователните институции в страната.

„Пълната бройка тестове ни бе осигурена от РЗИ-Пловдив, като ни я раздадоха днес. Вече са разпределени към различните училища и утре ще бъдат предадени на директорите на образователните институции. Самите учители ще бъдат тествани от медицинските специалисти в училищата“, допълни Пакова.

След това данните от резултатите ще бъдат предадени до РЗИ-Пловдив:

Имахме възможност да отпуснем наличния брой тестове. Нашият контрол опира до това, ако има положителни такива, да се предприемат съответните мерки“, заяви пред TrafficNews директорът на пловдивската здравна инспекция д-р Сийка Димчева.

Мониторингът ще приключи преди първия училищен звънец. Неизползваните антигенни тестове ще бъдат върнати обратно на РЗИ-Пловдив, в случай че има такива.

По данни до момента в училищата на Пловдив тази година едва 24,52% е броят на ваксинираните преподаватели с две дози. 3,02% са онези с една игла. Преболедувалите, които са изградили имунитет по естествен път, пък наброяват 21,13%, поясни директорът на РУО-Пловдив

Малко по-ниски са процентите при непедагогическия персонал, където 20,57% са със завършен ваксинационен цикъл, а с една доза са 2,54%. Преболедувалите са 15,18%.

Към този момент на регионално ниво още нямат информация дали това ще бъде еднократна процедура или масово тестване ще се превърне в практика през учебната годината.