Над 5 месеца, след като изтече принудителна карантина на пловдивчанин, административният съд в Пловдив я отмени. Мъжът се прибирал от САЩ и кацнал на летищети в София на 1 септември 2021. Още същия ден му било издадено предписание за поставяне под карантина за 10-дневен срок, поради пристигане от рискова зона- САЩ.

Предписанието е издадено от Директора на Столична регионална здравна инспекция в деня на пристигане на мъжа, за което вероятно той е бил уведомен устно, но по необясними причини било връчено на негов пълномощник едва на 7 септември. Дни по-късно чрез адвокат мъжът депозира жалба пред съда за отмяна на документа, с който е карантиниран. 

Жалбоподателят изразява доводи за незаконосъобразност на поставянето му под карантина, като постановено при допуснати нарушения на изискването за съдържанието му, неправилно приложение на материалния закон и несъответствие с целта на закона. 

Като основание за издаване на предписанието, РЗИ са посочили Заповед № РД-01-645/28.07.2021 г. на Министъра на здравеопазването. В него обаче липсвали мотиви. Именно заради това, Административният съд в Пловдив го отменя.

"Съдът намира, че предписанието не отговаря на императивните изисквания за форма на административния акт. То е немотивирано и не са изложени никакви правни и фактически основания за поставяне под карантина на мъжа. Административният орган се е задоволил да посочи единствено заповедта на Министъра на здравеопазването, без да се позове на някоя от съдържащите се в заповедта различни хипотези на поставяне под задължителна изолация", посочват от съда. 

По изложените съображения настоящият състав намира, че жалбата се явява основателна и следва да бъде уважена, а оспореният административен акт като незаконосъобразен, следва да бъде отменен.

Направените по делото съдебни разноски в размер на 510 лева ще трябва да покрие РЗИ. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в законовия срок.