С поредица от инициативи Медицински университет – Пловдив отбелязва 80 години от основаването на училището за милосърдни сестри „Княгиня Мария-Луиза“, чийто наследник е днешният Медицински колеж. Тази година се навършват и 50 години от разкриването на сградата на Медицинския колеж.

В чест на двата юбилея и по повод 12 май - Международния ден на сестринството, вчера Медицински колеж и Катедрата по сестрински грижи организираха уебинар на тема „Съвременни тенденции и технологии в областта на здравните грижи“. В рамките на онлайн форума участие взеха 540 души. Студенти от Медицински колеж представиха пленарни доклади и презентации. В момента учебното заведение обучава студенти в осем специалности – Помощник-фармацевт, Медицински лаборант, Рехабилитатор, Рентгенов лаборант, Зъботехник, Медицинска козметика, Инспектор по обществено здраве и Инструктор диетично хранене.  

В двора на Медицинския колеж бе открита и юбилейна паметна чешма, изградена със средства, дарени от ръководството, преподаватели и служители на Медицински колеж и Катедрата по сестрински грижи. Това стана в присъствието на ректора на Медицински университет проф. Мариана Мурджева и директора на Медицинския колеж доц. Мария Божкова.

Следващата инициатива ще бъде на 20 и 21 май и ще се проведе съвместно с Община Пловдив. Пред сградата на общината, на пл. „Стефан Стамболов” 1, студенти от специалности Помощник-фармацевт, Медицински лаборант, Медицинска сестра, Рентгенов лаборант и Инструктор диетично хранене ще измерват безплатно кръвно налягане, кръвна захар и индекс на телена маса. Ще се предлагат и ръчно изработени продукти от студентите.

„Всеки, който минава през шатрите, ще има възможността да дари средства, като по този начин ще подкрепим кампанията „Капачки за бъдеще” за закупуването на трета високопроходима линейка и на апаратура за отделенията в здравни заведения. Паралелно с това от февруари в базата на Медицински колеж студенти от специалност Рехабилитатор работят благотворително, като предлагат различни видове лечебни масажи. Средствата се събират отново за тази кампания. Същото правят и студентите в специалност Медицинска козметика, които пък предлагат козметични процедури на територията на Медицински колеж. Всеки, който се възползва от тях, пуска дарение в подкрепа на „Капачки за бъдеще”, разказа пред TrafficNews доц. Мария Божкова.

За края на септември е планиран спортен турнир между студенти и преподаватели на територията на Медицинския колеж.  Официалните чествания ще завършат на 20 октомври, когато в Аула „Магна” на Факултета по дентална медицина доц. Мария Божкова заедно с ръководителя на катедра Сестрински грижи доц. Даниела Танева ще представят цялата 80-годишна история от разкриването на Сестринското училище до днес. Те ще проследят как се е формирало като материална база, разкриване на специалности, промяна във висшето образование. Ще покажат архивни кадри и фотоси. На събитието ще бъдат поканени официални гости – представители на общината и на обществеността на Пловдив. Ще бъдат раздадени грамоти на дългогодишни ръководители на Медицинския колеж и на преподаватели към катедра Сестрински грижи. Студенти от специалност Медицинска сестра пък ще изнесат дефиле, което ще разкаже историята на сестринската униформа.  

Събитието ще бъде предшествано от изложба на Музея на медицината към Медицински университет. През септември тя ще бъде ситуирана в сградата на Медицински колеж, а през октомври – на Факултета по дентална медицина.  

На 20 октомври от ръководството на Медицинския колеж ще обявят и събраните средства и официално ще ги дарят на представителите на сдружение „Капачки за бъдеще”.

От учебното заведение имат традиция на своите годишнини да подкрепят различни благотворителни инициативи. Каузата за 75-годишнината бе в полза на Център за деца с дефицит в развитието си, за който събраха 9 000 лева.

„Смятам, че ние като работещи в здравната мрежа, като хора, обучаващи бъдещи професионалисти в сферата на здравните грижи, би трябвало да проявяваме емпатия, да сме съпричастни с благотворителността. На това учим и нашите студенти”, сподели доц. Божкова. И се справят много добре, тъй като от началото на пандемията от COVID-19 цялата специалност Инспектори обществено здраве работи благотворително към РЗИ-Пловдив.

По повод 80-годишнината директорът на Медицинския колеж пожела на всички студенти и преподаватели здраве и да продължават да проявяват емпатия към проблемите на обществото. „Сигурна съм, че 80-годишният опит в областта на образованието на Медицински колеж е много добра основа, която ще им даде възможност да се реализират като добри професионалисти. Медицински колеж е средище, в което човечността, емпатията, добронамереността винаги ще имат своето запазено място”, посочи доц. Божкова.

Тя е изключително щастлива, че учебното заведение никога не е изпитвало липса на желаещи да се обучават в специалностите. През последните години 90% от обявените места държавен прием се заемат още на първо класиране.

„Ние сме един от малкото колежи, които все още имат кандидат-студентски изпити. Нашите специалности са много търсени поради две причина. Първата е, че след тригодишното си обучение младите хора директно се вливат в редиците на здравеопазването. На тях не им е необходимо да специализират и да взимат други квалификации. Така необходимите специалисти във всички сфери започват работа, реализацията е 100 процента. И, второ, нашите дипломи са признати в целия Европейски съюз. За съжаление, голям процент от нашите студенти намират реализация в чужбина. Водещото е заплащането и това е техният мотив, но ние няма как да ги задържим в България. Това е един национален проблем, който по време на пандемията стана и много видим. Специалистите предпочитат чужбина заради неоценения им труд в собствената им държава”, допълни доц. Мария Божкова.

Тази година тя и нейният екип са направили над 11 презентации в различни училища и са провели срещи с бъдещи кандидат-студенти. Доц. Божкова е сигурна, че предстоящата кампания отново ще бъде силна.

Снимки от откриването на юбилейна паметна чешма в двора на Медицинския колеж