Руските сили напълно са се изтеглили от Чернобил

Предаде е в писмена форма контролът "над ядрената централа"

01.04.2022 08:37 1820 0
Руските сили напълно са се изтеглили от Чернобил

Украинската държавна атомна компания съобщи, че всички руски сили, окупирали атомната централа в Чернобил, са се изтеглили от територията на съоръжението в посока Беларус. Руските сили са предали "в писмена форма контрола" над ядрената централа.

Засега няма коментар по темата от страна на руските власти.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че е била информирана от Украйна за ситуацията, съобщава BBC. В момента се провеждат консултации с украинските власти за изпращане на мисия за подпомагане и поддръжка в Чернобил през следващите няколко дни.

"МААЕ не може да потвърди съобщенията, че руски войници са получили високи дози радиация, докато са били в зоната на изключване на Чернобил. Агенцията се опитва да намери допълнителна информация за независима оценка на ситуацията", пише пресслужбата на МААЕ.

Твърденията, че десетки руски войници са били изложени на радиация в горещите точки на замърсяване в Чернобил, особено в известната "червена гора" в близост до централата, се разпространяват в социалните медии и пресата, особено в украинската, поне от четири дни. Все още обаче липсват убедителни доказателства.

 

Изпрати новина