Събирането на материали срещу Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов е продължило три месеца, като те се разпростират на 450 страници. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков. Той е категоричен, че именно всички тези материали са дали основание на МВР да извърши претърсване и евентуално изземване по неотложност и всички правила са спазени.

„Част от тези материали са от БОЕЦ, а останалите са сведения на Васил Божков, който дава насока и сведение, че е бил рекетиран от Борисов, Горанов и Арнаудова и чрез Менда Стоянова са предприемани действия към изменение на закона по хазарта, така че да бъде облагодетелстван Божков. Останалите данни са от доклад на  Агенцията на финансова инспекция, според който в рамките на 5 години са останали несъбрани близо 560 милиона лева, което е повече от половин милиард“, заяви Рашков.

Той призова ГЕРБ да не търси помощ  от чужбина в лицето на  председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер, тъй като десните идеали на партията не са „такива, каквито ги представя Борисов“.

„Борисов е напуснал системата на МВР през 1990 година, защото не е пожелал да се деполитизира, да си остави партийния билет, който е удостоверявал, че е бил член на БКП, това разбира се не е лошо и всеки има право на идеология, но този човек не трябва да се обръща към останалите и да посочва кой е комунист и кой не е, защото прекаления светец и богу не е драг“, заяви Рашков.

„Ние българския народ сме като някакви овце, ние не трябва да знаем нищо. Държани сме в неведение какво прави прокуратурата. Станахме очевидци на полуграмотни изказвания на някакви прокурори, за разпитите на Божков. Той може да бъде разпитан като свидетел с видео конферентна връзка. Тази видео конферентна връзка може да бъде използвана, за да се проведе разпит по най-икономичния начин. Ако беше проведена такава връзка, към сегашния момент щяхме да имаме перфектно доказателство“, каза министърът.

Вътрешният министър коментара и образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и дали то е законно. По думите му в сигнала не се съдържат данни за извършено престъпление.

„Станахме очевидци на факт на незабавно образуване на досъдебно производство от националната прокуратура. Нямам честта да познавам Георги Самуилов, който твърди за себе си, че е редовен търговец и данъкоплатец. Той подава сигнал директно до главния прокурор Гешев. Защо до главния прокурор, аз не мога да кажа, но може да предположим, че става въпрос за близки отношения между двамата, и може би Самуилов е пряко свързан с бившата управляваща партия ГЕРБ. Сигналът е отправен до главния прокурор и с най-висока скорост следва образуване на досъдебно производство. Искам да обърна внимание, че сигнала който аз чета професионално не съдържа никакви данни за престъпление извършено от който и да е. Не може да се направи извод по никакъв начин и този, който е направил досъдебно производство явно е злоупотребил с положението си.