Ръководството на ПУ "Паисий Хилендарски“ ще се съобрази с новите противоепидемични мерки, които се въвеждат със заповед от министъра на здравеопазването, съобщиха от учебното заведение. 

По-рано днес десетки студенти и граждани се събраха на протест пред сградата на Пловдивския университет, за да изкажат позиция против зелените сертификати като пропуск до аулите на университетите. Студентите помолиха ръководството на университета да се съобрази с исканията им и протеста да постигне успех. Те заявиха, че има подписка, която е подкрепена от над 1200 несъгласни със зелените сертификати студенти. Студентския съвет обаче не подкрепи становището им изцяло.

Студенти искат присъствено обучение без ултиматуми, Студентски съвет не ги подкрепи изцялоДесетки се събраха пред сградата на Пловдивския университет на протест

„Академичното ръководство на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ ще се съобрази с новите противоепидемични мерки, които се въвеждат със заповед от министъра на здравеопазването от 21 февруари 2022 г.. , както сме изпълнявали и до момента предприетите действия за ограничаване разпространението на COVID-19 на национално ниво.”  Това е официално становище на университета по повод облекчаването на изискванията за провеждане на учебния процес във висшите училища.  

Учебният процес ще може да бъде организиран по решение на факултетските/филиалните ръководства присъствено по график, с 50% заетост на помещенията, в които ще се провеждат лекции, а семинарните занятия или практически упражнения – при едновременно обучение на не повече от 50% от групите и без смесване на групи.

Ще останат задължителни изискванията за носене на маски от студентите и преподавателите, както и редовното проветряване и дезинфекция на учебните зали, подчертават от ръководството на ПУ. Добавя се , че висшето училище е едно от малкото в страната, където от 4 януари 2022 г. функционира специализирана лаборатория за вземане на проби за антигенни и РCR тестове и издаване на сертификати.

В тази връзка е издадена и заповед на Ректора на ПУ "Паисий Хилендарски“ №РД-21-335/16.02.2022 г. в съответствие с новата заповед на министъра на здравеопазването от вчера – №РД-01-88/15.02.2022 г., за облекчаването на изискванията за провеждане на учебния процес във висшите училища. Заповедта на Ректора е публикувана в официалната интернет страница на университета.

В становището на академичното ръководство се казва още, че студентската общност на ПУ "Паисий Хилендарски“ винаги е имала пълната им подкрепа и съдействие в съвместното решаване на всички наболели въпроси, свързани с образователната среда, професионалното израстване и реализация. Отстоявали сме заедно през годините възможно най-добрите условия за обучение, труд и живот, в съответствие с високите академични стандарти, а решенията са се вземали на всички управленски нива с разбиране, гласуване с мнозинство и право на глас на представители на студентите и докторантите, добавят от ръководството.

По подобен начин вече 2 години академичната общност, както и цялата образователна система в страната, успешно преодоляват предизвикателствата в реорганизацията на учебния процес в електронна или хибридна среда, в зависимост от действащата нормативна уредба и предприетите действия на здравните власти за ограничаване разпространението на вируса на национално ниво.

Като подкрепя позициите на Студентския съвет на ПУ "Паисий Хилендарски“ и на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в търсене на нови форми за завръщане към присъствено обучение, академичното ръководство на висшето училище в Пловдив апелира за запазването на максимално безопасна среда при протичане на учебния процес и съпътстващите го научни, културни и спортни изяви.