Около стотина пловдивчани, живеещи в район „Централен”, излязоха на протест и контрапортест във връзка с новата организация на движението. Двата протеста се сляха, а хората се скараха, след което затвориха бул. „Свобода”.

Една част от протестиращите изразяват недоволството си от проекта на Община Пловдив за отваряне на ул. “Данаил Юруков“ към бул. “Свобода“ и на ул. “Леденика“ към бул. “Копривщица“. На място има майки с деца, които смятат, че това ще доведе до ненужен трафик в квартала. Според тях отварянето на двете улици ще затрудни още повече и без това натовареното движение.

Това е четвърти протест от 1994 година досега, който е против отварянето на улиците. В район „Централен” е вкарана и подписка от 700 човека.

Друга част от хората обаче поддържа решението на Общината да се отворят улиците "Данаил Юруков" и "Леденика" към бул. Свобода и бул."Копривщица". Контрапортестиращите смятат, че по този начин трафикът ще се улесни. Те посочиха и примери, когато линейка или пожарна са се въртели из уличките в квартала, без да могат да достигнат до съответния адрес.

На мястото на протеста бе и зам.-кметът на район „Централен” инж. Тошо Пашов. Той обясни, че инвестиционното намерение в карето е било подготвено именно на база на подписка на хора, живеещи в района.

„По градоустройство това винаги е било улица, която трябва да има излаз на бул. „Свобода”. Нашето намерение е било именно на база голяма част от хората, които са поискали това от нас. В момента виждаме хора, които протестират тук, като очакваме да входират и тяхната подписка с исканията си. Те ще дойдат утре в район „Централен”, за да се запознат с инвестиционното намерение за карето. В крайно сметка ние отразяваме обществения интерес. Ако в действителност мнозинството от хората не искат това да се случи, ние ще пренасочим средствата за облагородяване на друго каре”, каза инж. Пашов.

Самият проект предвижда освен отравяне на улицата, рехабилитация на част от пътните платна, тротоари, както и изграждането на нови паркоместа в близост до детските заведения в карето.