След скандала с прокопаните тунели под Главната на Пловдив, прокуратурата тръгва по петите на автора им - Мирослав Стамов. От държавното обвинение са се самосезирали и е започната пълна проверка по случая.

Пловдив.  В хода на проверката предстои снемане на обяснения, събиране и анализ на всички относими по случая документи и др. Срокът за приключването е  едномесечен. Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“.

 Припомняме, че археолози и служители на Криминална полиция влязоха в подземията на няколко къщи на ул. "Княз Александър Батенберг" и останаха втрещени, след като се натъкнаха на серия тунели, които водят в различни посоки. Някои от тях с дълбочина 10 метра.

Проверката идва след няколко жалби на собственици и публикация на TrafficNews, че  бизнесменът Мирослав Стамов, собственик на "Миро мода"  копае и налива бетон в границите на тяхната собственост без тяхно съгласие, без документи, в нарушение както на Закона за устройство на териториите, така и на Закона за културното наследство. За проблема медията съобщи още през април, когато собственици на имот на ул. "Отец Паисий" сигнализираха, че Стамов копае в границите на имота им. 

В защита на бизнесмена, адвокатът му обясни действията на Стаматов, като укрепване на стари английски дворове

„Това представляват, по стар архитектурен план, английски дворове. Не съм запознат технически каква е височината на този тип двор, но г-н Стамов е установил, че има срутване и е започнал строително-монтажни дейности за укрепване конструкцията на фасадата”, посочи адвокатът на уличения.

Според кмета на Район „Централен” Стамов е направил опит да увеличи обеми търговски площи, за да ги отдава под наем.

 „Не съм убеден, че има такова увеличаване, няма такива търговски площи. Нека администрацията си върши работата много по-добре”, призова адв. Кобуров.

Защитникът беше категоричен, че достъпът до помещенията е абсолютно свободен. Няколко пъти е била извършена проверка от представители на полицията и общината, както и Главна дирекция "Инспекторат за опазване на кутурното наследство" в МК, като в никакъв случай не можело да става за иманярски дейности.

Зам.-министър: Собственикът на разкопания имот на Главната използва по манипулативен начин становище на МК

Тунелите, прокопани под Главната, приличали на иманярски

Полиция и археолози втрещени от катакомбите, изкопани от Мирослав Стамов под Главната