Напрежението в пловдивското село Белащица не стихва и днес. Местни жители се събраха и днес на пътя към кариерата си, за да изразят недоволството си от продължилата дейност. На място е и областният управител на Пловдив Йордан Иванов.

Припомняме, че вчера сутринта активисти на Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ блокираха пътя от селото към обектите, след като  се оказа, че въпреки окончателно изтеклия миналата седмица срок на концесиите за добив, товаренето на тежки камиони с продукция продължава, както и работата на трошачните машини.  

18 натоварени машини бяха спрени край пътя и не бяха допуснати да достигнат до крайния си пункт, до намирането на яснота за статута на договорите за добив.

„Вчера цял ден обяснявахме на шофьорите на камионите, че извършват незаконна дейност. Накрая на място дойде министър Борислав Сандов и областният управител на Пловдив, които потвърдиха, че тази дейност е в разрез със закона и всички камиони се върнаха обратно и разтовариха събрания инертен материал“, коментира Павел Гимишев.

Борислав Сандов разпореди незабавно спиране на всички дейности в кариерата.

„Ние сме шокирани как представители на властта са категорични, че това е незаконно, но въпреки това продължава да се случва. Планината загива“, заяви местна жителка пред Нова телевизия.

 „Вчера в разговор с РОСВ разпоредих проверка, като е дадено предписание за спиране на дейността. Проверката продължава и днес. Сезирано е и Първо районно управление, като всички събрани данни от тях ще бъдат предаде на прокуратурата“, заяви Йордан Иванов.

Снимка: Архив