Цените на горивата вървят нагоре и нищо не подсказва скоро тенденцията да се обърне. Това логично бърка в джоба и на домакинствата, и на транспортните компании, а ръста вече се калкулира в цените на всички стоки и услуги, свързани с логистика. И двете категории потребители няма много какво да направят, за да спрат поскъпването на горивата. Изход обаче има и той е комбинация от модерни технологии и умения за майсторско шофиране, които наистина могат да пестят пари. Във времена като днешните, а и не само, пестенето на пари се оказва също толкова полезно, колкото и правенето им.

Как шофьорите на камиони, а и широката публика, могат да намалят разходите си за гориво ще бъде един от акцентите на TRUCK EXPO 2022 в Пловдив, организирано от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). От 16 до 18 юни на територията на Международния панаир ще бъдат изложени най-новите модели и технологии на всички големи производители на камиони, лекотоварни автомобили и специализирани превозни средства. Специален тест драйв за професионалисти ще демонстрира различните начини за управление на консумацията на гориво, които могат да помогнат да се пести на пътя. Не става въпрос само за горивната ефективност, а за възможностите на модерните товарни автомобили да оптимизират разхода на горивото при шофиране. Ето някои от тях:

#1 Практикувайте методи за най-малко съпротивление

Това се отнася както до умното определяне на маршрута, така и за стила на шофиране. Като начало е добре да се избягват крайностите, като рязкото спиране или прекомерното натискане на педала на газта. Освен че пречи на горивната ефективност, поддържането на постоянна скорост при движение намалява износването на важни части, като спирачните накладки например, като по този начин ще можете да държите камиона си извън сервиза и на пътя, където ще ви носи повече печалби. По принципа на „най-малкото съпротивление“ e конструирана новата гама тежкотоварни автомобили на DAF за международен транспорт. На изложението в Пловдив марката ще покаже XG+ 530 FT, XG 530 FT, XF 480 FT и XF FAN 410 - първите по рода си камиони, проектирани съобразно новите еврорегулации за тегла и размери, постигащи с до 10% по-нисък разход на гориво. Друг помощник за това е аеродинамиката, в допълнение към силовата линия под кабината. И тук - и в четирите модела на DAF - обърнете внимание на пълния комплект спойлери и на завиващата задна ос в XF FAN 410, с която маневрирането в тесни пространства вече изобщо не е проблем. Това също пести гориво, нали? Разгледайте внимателно тези машини, защото DAF XF, XG и XG+ бяха избрани за Международен камион на 2022 г. в International Truck оf the Year.

#2 Карайте на по-висока предавка

Поддържането на постоянна скорост на по-висока предавка също помага за оптимизирането на разхода на гориво. Това в голяма степен зависи от двигателя, който в новите камиони вече има впечатляващи характеристики и гъвкави възможности. Всеки ще се впечатли от двигателя на новите камиони на Mercedes-Benz - Actros L 1845 LS и Actros F 1845 LS: 6 цилиндров, редови, обем 12 809 см3, стандарт на вредните емисии - Евро 6D,  мощност 449 к.с., максимален въртящ момент 2 400 нМ. Подобни са характеристиките и на бетоносмесителя Arocs 3740 K, който брандът също ще покаже на изложението, редом до новия Citan – избран за Международен ван на годината 2022, Vito KA 110 Extra Long, няколко разновидности на Sprinter и премиерният лекотоварен камион Fuso Canter. Но икономията на гориво зависи и от уменията на шофьора и овладяването на машината, защото водещите производители отдавна включиха технологиите в помощ на ефективното шофиране. Затова отделете известно време в опознаване на камиона и го тествайте на TRUCK EXPO в Пловдив. Това ще ви помогне да усетите капацитета на автомобила и да извлечете максимума от неговото оборудване и екипировка.

#3 Използвайте инерцията на камиона в своя полза

Теглото на тежките превозни средства им позволява бързо да набират скорост. Това уж се знае от всички, но някак все остава недооценено като възможност за икономия на гориво. Ако постепенно увеличавате на скоростта преди изкачване на хълм, ще ви е необходимо по-малко ускорение, за да стигнете до върха. А след като сте на върха, теглото на камиона естествено ще създаде ускорение, без да има нужда от подаване на много газ. Същото е и при наближаване на изходи или точки за спиране – просто започнете да забавяте предварително. Позволете на теглото на вашия камион естествено да ви забави, докато се подготвяте да излезете от магистрала или да спрете, което е и сигурен начин да спестите гориво и да шофирате по-безопасно.

#4 Намалете времето на празен ход

Много шофьори на камиони имат навика да оставят камионите си да работят на празен ход, независимо дали спират за бърза почивка или са заседнали в трафика. Не, не карате камион от преди две десетилетия, който пали трудно и оставя облак пушек след себе си. Не си хвърляйте горивото на-празен ход.

#5 Използвайте круиз контрол

И не само него, но по-бавното шофиране и използването на круиз контрол на дълги отсечки ви помага да поддържате по-постоянна скорост. Той е по-безопасен, по-лесен и спестява пари.