Кметът на Пловдив Здравко Димитров беше отличен в конкурса „Кмет на годината“ 2020, организиран от Портала на българските общини Kmeta bg в категория Smart city. Церемонията, на която бяха обявени печелившите се състоя вчера в София Тех Парк при спазване на всички противоепидемични мерки и извълчена късно снощи.

 В рамките на две седмици граждани от цялата страна имаха възможност да гласуват в различни категории, като всяка от тях имаше по три подкатегории за голяма, средна и малка община. Пловдив е първенец сред „умните градове“ в раздел голяма община.

  “Усилията на Община Пловдив в посока дигитализация и въвеждане на нови технологии не са останали незабелязани и заслужено получиха своето признание, за което искрено благодаря“, коментира кметът Здравко Димитров в телефонен разговор с организаторите на конкурса. За съжаление самият той не успя да присъства на награждаването по здравословни причини.

 По думите му Община Пловдив е лидер в България в прилагането на дистанционно обучение и облачни технологии. Във всички 52 общински училища има 35 465 активни профила на ученици и учители в платформите G-suite for education и Microsoft 356 и с 9000 активни виртуални класни стаи. 38 училища с имат повече от една виртуална класна стая за всяка паралелка. 94% от учениците над 5-ти клас с активни профили в системите и това е най-високият процент за страната.

 Пловдив бе отличен и за това,  че по време на епидемията предприе действия за предоставянето на повече услуги онлайн. Създаден бе и безплатен Единен телефонен номер 0800 112 32, на който гражданите в рамките на едно обаждане да могат да получат търсената от тях информация.

 Благодарение усилията на Общината Пловдив е на път да стане и първият град в страната, чийто Общинския съвет ще може да заседава и гласува дистанционно. Въведената от администрацията система eGov box позволява виртуализиране на работното пространство на всеки един общински съветник, което в момента се използва при заседанията на Постоянните комисии на местния парламент. Предстои въвеждане на модул, който да позволява и защитено гласуване от разстояние, така че да може да се провеждат и онлайн и сесиите на Общинския съвет.

 Пловдив продължава да увеличава  и обсега на видеонаблюдение. На все повече големи кръстовища и ключови обществени пространства се поставят камери, които от скоро са свързани с органите на МВР и предават информация за нарушители на пътя и престъпления.

 Наградата беше получена от зам.-кмета по образование и бизнес развити Стефан Стоянов. Той заяви, че тази нaгрaдa силно мотивира екипа да работи още по-активно в тази посока. По думите му  дигитализацията e процес и тeпъpвa имa oщe ĸaĸвo дa ce прави. „Paбoтaтa oт дистанция oтĸpи cъвceм нoви xopизoнти пpeд нac. Училищaтa ca caмo eдни oт дoбpитe пpимepи – ycпяxмe дa вдигнeм oблaчнитe тexнoлoгии. Mнoгo oт yчeбнитe зaвeдeния нaпpeдвaт бъpзo и ca нa нивoтo нa yчилищaтa oт Зaпaднa Eвpoпa“, заяви още Стоянов.