За 72 часа е задържан шофьорът, в чийто камион се блъсна пътническия бус край Лесово. Прокуратурата в Ямбол му повдигна обвинение за причиняване на смърт при катастрофа. Второ денонощие продължава борбата за живота на най-тежко пострадалите в Ямбол и в София.

9 от пострадалите в тежката катастрофа остават в ямболската болница. Двете пациентки, които са настанени в отделението по реанимация са в тежко, но стабилно състояние. Сред тях е и 17-годишната дъщеря на едната от транспортираните в София жени.

„Те са с политравми. Едната от пациентките вчера е била кръвопреливана, обезболени са и са в спокойно състояние. Това мога да заявя категорично”, каза д-р Валентин Вълчев- зам.-директор на МБАЛ „Св Пантелеймон” – Ямбол, предава Нова тв.

По чудо без сериозни травми е 22-годишната Румина. Тя и майка й пътуват за пазар в Одрин. Твърди, че шофьорът на буса е не е допуснал грешка.  „Аз като цяло нищо не помня, защото през повечето време спях. След като е видял, че има тир, отпред веднага е реагирал, но просто беше много хлъзгаво, нямаше как по-добре да реагира от това”, каза тя.

След удара други хора помагат на Румина да излезе от буса. „На мен явно ми е прилошало или съм припаднала нищо не помня. Помня как бях отстрани до колата”, разказва още тя.

Ден след инцидента лекарите обясняват, че бързата и добра организация, заедно с Министерството на здравеопазването е било от изключително значение за пострадалите. „Искам да използвам ефира, за да благодаря на всички колеги, които се отзоваха вчера тук. Говорим за реанимационни, ортопедични и хирургични екипи, тъй като не е по силите на един екип да се справи с толкова много пострадали”, заяви д-р Валентин Вълчев.

Днес прокуратурата в Ямбол удължи мярката за неотклонение на водача на тежкотоварният камион с украинска регистрация на 72 часа. На 51-годишният молдовски гражданин Бекиян Октавиян е повдигнато обвинение за причиняване на смърт на повече от едно лице при катастрофа.

„Към момента на пътно-транспортното произшествие е нямало причина този товарен състав да се намира на това място”, каза наблюдаващият прокурор Милен Божидаров.

Според закона за извършеното престъпление се предвижда от 5 до 20 години лишаване от свобода.