От началото на месеца всеки шофьор трябва да смени автомобилните си гуми с такива, подходящи за зимни условия. Началото на месеца е и периодът, в който пред пунктовете, където се извършват тези услуги, се изиват опашки от чакащи да извършат тази процедура. колкото по навреме го направим, освен че ще сме по-сигурни на пътя, но и ще си спестим дългото чакане по опашки в последните дни преди да влезе в сила законовата наредба.



Според Закона за движението по пътищата от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат със зимни гуми или дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm. Шофьорите трябва да сменят летните гуми на колите си със зимни преди 15 ноември. След тази дата стартират акциите за проверка на зимните гуми. От 1 ноември започна акция на Пътна полиция, която на този етап е на фаза проверки.

TrafficNews потърси собствениците на сервизи за смяна на гуми, за да дадат най-добрите насоки за водачите, които шофират аквитно през зимата. Основно техният съвет е изборът на зимни гуми винаги да е съобразен с условията, в които ще караме, дали предимно за градско или извън градско пътуване.

Необходиостта от това да правим смяната на летните със зимни гуми е, че летните гуми работят безпроблемно до 0 градуса по Целзий, но щом температурата падне под нулата, характеристиките им рязко се влошават. Ако температурите са над +7 градуса по Целзий пък не е желателно да се кара със зимни гуми. Тогава те също са опасни.

"Консултацията със специалист, който се занимава със смяната на гуми не струва нищо, но пък може да гарантира в голяма степен безпасността на всеки един от нас", подчертават собствениците на пунктове за смяна на гуми. А самата процедура е напълно достъпна за джоба на всеки, според вида и размера на гумите.