Председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов издаде указания до всички РЗИ-та в страната на местата, където не се явяват желаещи от приоритетните групи по ваксинационния план, да бъдат отворени отново т.нар. "зелени коридори" и свободните дози да бъдат пренасочвани към хората, които желаят имунизация, съобщават от Здравното министерство.

Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи.

Припомняме, че с решение на Министерски съвет се направи изменение на Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V. Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията „АстраЗенека“ от 25.02.2021 г. до 28.02.2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I – IV беше временно преустановена.

Междувременно 52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" пристигнаха у нас тази сутрин.Веднага след пристигането на новите дози от "Астра Зенека" пред столичната РЗИ се изви опашка от общопрактикуващи лекари, които да вземат ваксините и да могат още от утре да стартират имунизация на желаещите.