Община Пловдив е сред тримата финалисти в категорията „Образование“ в конкурса за престижните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2020 г.

Община Пловдив кандидатства със своята програма „Дигитализацията на учебния процес в общинските училища в Пловдив” и е отличена за това, че осигурява качествено и достъпно образование и играе проактивна роля в модернизацията на учебния процес.

От 2016 година до момента  администрацията целенасочено инвестира във въвеждането на облачни технологии в общинските училища и оборудване. Още през 2019 г. всичките 52 общински училища имаха активирани облачни платформи на технологичните гиганти Google и Microsoft, които са предназначени за образование. Към момента общината е инвестирала над 1,2 млн. в оборудване и специализирани кабинети, компютри и проектори. Има обучени над 1000 преподаватели.

Общинските училища могат да се похвалят и с 240 сертифицирани Гугъл учители и с най-силната в страната учителска организация за въвеждане на технологии GEG Plovdiv (Google Educator Group ). Това е първата официално призната от Google независима общност на обучителите в България, създадена от учители за учители, които заедно търсят нови начини за организиране на учебния процес чрез технологиите.

„Признанието от БАИТ е голяма чест и подкрепа за нас и най-вече за българските учители, които дори и във време на пандемия и затворени училища продължиха да работят усърдно, да използват иновации и да подобряват българското образование“. Това коментира зам.-кметът с ресор „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов.

Той припомни, че Община Пловдив е лидер в България в прилагането на дистанционно обучение и облачни технологии с 35 465 активни профила на ученици и учители в платформите G-suite for education и Microsoft 356 и с 9000 активни виртуални класни стаи. 38 училища имат повече от една виртуална класна стая за всяка паралелка. 94% от учениците над 5-ти клас са с активни профили в системите и това е най-високият процент за страната.
„По време на извънредното положение и епидемичната обстановка заради COVID-19 стана ясно, че Община Пловдив се справи изключително добре, защото повече от три години ние работим за дигитализацията на образованието в града“, подчерта Стоянов.

Младежката награда идва в Пловдив при Радостин Чолаков от МГ "Акад. Кирил Попов". Неговият проект “АзБуки.ML” има за цел  да направи използването на machine learning технологиите за обработка на естествен език лесно, достъпно и широко използвано в българската ИТ индустрия.

За наградите БАИТ се състезаваха общо 93 проекта в 7 категории и финалистите бяха обявени вчера в онлайн формат във виртуално студио.