Районна прокуратура-Пловдив  разпореди проверка по повод постъпила жалба за инцидент  вчера за паднала мазилка върху детска количка с бебе от сграда на ул. „Бетовен"  в гр. Пловдив.

В хода на проверката ще се изискат документи за установяване на собствеността на сградата и нейния статут, ще се снемат подробни обяснения от жалбоподателката и свидетели,  ще се изискат документи за проведени ремонтни действия, за да се установят причините за инцидента.

Предварителната проверка се извършва с оглед данни за престъпление по чл. 133 и чл. 136 ал. 1 от Наказателния кодекс – за причиняване на телесна повреда по непредпазливост и нарушаване на правилата за безопасност. Срокът за приключването е три дни.  

Припомняме, че детето имаше цицина на главата и рана около устата. Реално сенникът е спасил бебето, тъй като отломките са паднали върху него и са олекотили удара.

Собственик на сградата е Величко Яков, който притежава клуб по спортна езда в Житница, както и местния месокомбинат. Той е закупил къщата преди няколко години, заедно с друг паметник на културата – съседната сграда, където се помещаваше II- РПУ.

Първата сграда е реставрирана по всички изисквания на законна и в момента действа като бизнес център, а фасадата й е съобразена с предписанията на НИНКН. Вторият проект на бизнесмена предвиждал и бившата банка „Хеброс” да се реставрира и да се свърже с другата сграда.

След двугодишно ходене по мъките, собственикът на сградата е получил разрешение за реставрация. Преди близо месец те били входирани и в Община Пловдив, откъдето се чака строително разрешение. Там срокът за отговор е 14 работни дни, но досега собствениците не са получили такъв.

Без него не може да се правят каквито и да е  укрепителни дейности. Вчера от районното кметство издадоха тротоарно право на собственика, който обезопаси сградата.

Разказът на майката ТУК

Първата новина ТУК

За съдбата на сградата ТУК

TNS.bg