Над 1 600 000 лева са постъпили в общинската хазна само от фишове и актове, съставени от 1 ноември 2019 година до момента. Това обяви заместник-кметът по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев. Той направи пълен отчет на дейността на ресора "Обществен ред".

„Дейностите, които осъществяваме, са 365 дни в годината. Осъществените мероприятия през последната една година са били в съответствие с изискванията, свързани с мерките за извънредната епидемичната обстановка. Всички служители в отдела, които са били на първа линия, са извършвали контрол по спазването на наредбите. Те се извършват съвместно със служители на МВР. От началото на мандата в отдел Обществен ред и сигурност са изготвени 318 разрешения за провеждане на различни мероприятия. 27 пък са били отказите за такива, които сме сметнали за незаконосъобразни. Издадени са пропуски за движение на 86 лица. В деловодство сме получили 143 уведомления по Закона за събранията, митингите и манифестациите”, съобщи зам.-кметът Йордан Ставрев. Той добави, че през последната една година са проведени различни кампании, насочени към борбата с детската престъпност, както и с трафика на хора.

„Местната комисия за борба с детската престъпност е работила с 66 малолетни и непълнолетни, както и с техните родители.  Комисията са разгледали 95 възпитателни дела. Проведени са 335 консултации”, добави Ставрев. Той обърна сериозно внимание на дейността на два от отделите – Административнонаказателна дейнос и отдел „Общинска полиция”.

Според справката на зам.-кмета, през последната една година са съставени 53 280 фиша и 1 102 акта. Всички те са на обща стойност  близо 1 800 000 лева. В общинската хазна са влезли близо 1 милион и 600 хиляди лева от глоби. И към този момент продължава събирането на санкциите.

„807 са актовете, издадени от служителите на Общинска полиция. Те са съставени по Закона за лични документи, Закона за здравето, Закона за МВР и наредбите на Община Пловдив. 119 са наказателните постановления, свързани с нарушения на Закона за здравето. 186 са предупредените с протокол, а 240 лица са предупредени устно. Санкционираните водачи на МПС-та са 21 000”, съобщи още зам.-кметът.

Той отчете и извършените дейности от служителите на ОП „Общинска охрана”.

Йордан Ставрев засегна и темата за бариерите и караулките в центъра на града на улиците “Железарска“, “Май“ и „Дондуков“.

"Бариерите на улиците „Дондуков” и „Железарска” са почти изградени. Съгласувани са с главния архитект. В момента тече съгласуване относно кабинките, които трябва да отговарят на ансамбъла на Старинен Пловдив. Имаме подбор на идеи, дадени са за съгласуване. До месец ще бъде дадено и становище НИНКН. Ще се поставят нови кабинки, махнахме тази в "Капана", тъй като от НИНКН казаха, че не отговаря на ансамбъла на Стария град. Поставянето на бариерите е законосъобразно. Имаше пропуски, имаше забележки от главен архитект и НИНКН. Взехме си поука”, каза още Ставрев.