Замърсеният въздух и води, както и недобро управление на отпадъците в различните общини продължава да бъде проблем, който да трови Пловдив. Независимо от предприетите през изминалата година мерки за по-екосъобразен и зелен живот, доклад на Регионалната инспекция по околната среда и водите за изминалата година все още отчита нездравословни условия.

Оказва се, че замърсяването с фини прахови частици под 10 микрона – ФПЧ10 продължава да бъде основен проблем за качеството на атмосферния въздух в района на „Агломерация Пловдив”, посочва се в доклада на инспекцията.  Анализът сочи, че е налице превишаване на средноденонощната норма за опазване на човешкото здраве над допустимите 35 пъти в рамките на календарната година.

За 2021 година броят дни с регистрирани превишенията на ФПЧ10 са между 47 (Каменица) и 84 (Тракия) при различните пунктове на отчитане в града.

Въпреки това все пак се отчита и лека тенденция тенденция към намаляване на регистрираните брой превишения за всички пунктове за мониторинг. 

От графиката, сравняваща изминалото десетилетие обаче, е видно, че регистрираните средногодишни стойности от 2015 г. до 2017 г., отговарят на нормите  за опазване на човешкото здраве.

През 2019 г., 2020 г. и 2021 г. в АИС „Камeница“ регистриранала средногодишна стойност под нормативно определената. Станцията в  Тракия“ от 2019 г. до 2021 г. бележи низходяща тенденция.

С това анализът на регистрираните данни през последните четири години показва, че все още не е решен проблемът с регистрираните превишения на средноденонощната норма за опазване на човешкотоздраве по показател фини прахови частици под 10 микрона – ФПЧ10, посочват от РИОСВ.

Основен замърсител на повърхностните водни обекти пък са канализационните системи на населените места, в които няма изградени селищни пречиствателни станции за отпадъчни води, посовча институцията. Казус е и липсата на цялостна изградена канализационна мрежа на голяма част от селищата.

Много от малките агломерации нямат изградени канализационни мрежи и отпадъчните води най-често се отвеждат в земните пластове или заустват в прилежащи отводнителни канали, дерета и реки. В канализационната мрежа на селищата без пречиствателни станции заустват и производствените отпадъчни води от предприятията с изградени локални пречиствателни съоръжения. Изградените локални пречиствателни станции и съоръжения на територията на инспекцията се поддържат сравнително в добро и задоволително техническо и експлоатационно състояние.

Докладът отчита и проблеми по отношение на екологосъобразното управление на отпадъците (битови, строителни, промишлени и пр.). Все още има наличие на нерегламентирани замърсявания, като се наблюдава тенденция на безконтролното им изхвърляне от страна на строителните фирми в земеделски земи, в речните легла и прилежащите територии. Общините не осъществяват достатъчен контрол относно замърсяване и увреждане на почвите,  както и по опазването и оползотворяването на хумуса, анализира РИСОВ. 

При изготвянето на документа е използвана информация, събрана от експертите през 2021 г. при извършените от тях 1848 проверки, провеждания мониторинг, допълнително направени анализи и оценки. В доклада са представени проблемите и предприети за решаването им действия от страна на РИОСВ – Пловдив, насочени към подобряване качеството на атмосферния въздух, водите, управлението на отпадъците, към ефективното използване на природните ресурси и енергията и съхраняване на биологичното разнообразие.

Пълният доклад и анализ може да бъде открит на следния линк: 

https://plovdiv.riosv.com/files/godishni_dokladi/Godishen_doklad_2021.pdf