Учудващо голям интерес към сключването на граждански брак в Пловдив отбелязват от ОП "Радостни обреди". Въпреки паниката, който коронавирусът всява и наложените ограничения, младоженци не се отказват от това да минат под венчилото и да се врекат във вечна вярност. До голяма степен да няма спад в сключените бракове спомагат така наречените изнесени ритуали, които се извършват извън сградата на Дома на младоженците, заяви за TrafficNews директорът на „Радостни обреди" Чудомира Пинджева.

Само за месец септември броя на заявените бракове в града под тепетата са 215, но почти всеки ден към списъка се добавят нови желаещи. Голяма част от младоженците предпочитат изнесените ритуали. Причината за това е, че те се извършват на открито и не се налага както те, така и всичко гости да бъдат с маски, каквито са противоепидемичните изисквания. "Тези изнесени ритуали са основно през седмицата. През почивните дни граждански бра се сключва в залата, тъй като там е позиционирано пианото, с което се озвучава събитието. Разбира се всички присъстващи са с маски. Но интересното е, че булките са много изобретателни и сами си правят маска за сватбата, която е в тон със сватбената й рокля", разказва Пинджева.



Изненадващи са цифрите, които отчитат от ОП "Радостни обреди" през тази година. Първоначално се очакваше епидемичната обстановка да окаже влияние на броя на сключените бракове. Отчетена е обаче разлика, но в положителна посока. За месец август т.г., например, броят на ритуалите е с около 15-20% повече, в сравнение с 2019-а. Основна причина за това е, че през месеците март и април, когато бе пикът на заразата в страната, двойките са изместили датите на сватбите си основно за месец август, което го прави и най-желания през това лято.

Към този момент и месец октомври се очертава да бъде натоварен за общинските служители от "Радостни обреди". 74 двойки са подали документи за граждански брак през есенния месец. Най-желаната дата е 10.10.2020 заради повтарящите се цифри. На този ден в Дома на младоженците заветното "да" ще си кажат 10 двойки, в зала Тракия - 9. Има заявени и 7 изнесени ритуала. "Силно се надяваме и ще се радваме тази есен да бъде слънчева и топла и да ни даде възможност да правим повече външни ритуали", подчерта още диреторът на ОП.