Мъж разкри измамник, представящ се за инвалид, докато проси в Пловдив. Човекът, чиято „работа” е да извлича съчувствие и финансова помощ от минувачите, се е преструвал, че е с ампутирана ръка.

Видео, разпространено в социалните мрежи показва мъж, който се доближава до измамника и издърпва блузата му нагоре. Вдигайки я обаче става ясно, че мъжът крие ръката си под блузата, плътно до тялото си. В същия момент се вижда, че след като изкарва ръката си от панталона,  по земята изпадат стотинки.

„Същият този постоянно си мести локациите и ампутираните крайници. Вчера ми висна на прозореца в задръстването. Казваш му да не се прави на еднорък и те подминава, но има и много хора, които се подлъгват и му дават пари”, споделят потребители.

През последните години измамните схеми свързани с просия придобиват все по-голяма популярност, като една от най-шокиращите тактики, на които те разчитат, е представянето им като хора с ампутирани крайници.

Припомняме, че преди няколко месеца властите разкриха поредния случай на група от няколко души, представящи се за инвалиди, използващи манипулативни методи за симулация на ампутация на ръце и крака в Бургас. Това се случи след намесата на Динко Вълев от Ямбол, който спипа мъж с „ампутирана” ръка да проси пред магазин в морската столица.

Оказа се, че измамниците са използвали специални бинтове, превръзки и дори фалшиви протези, с които да прикрият крайниците си. Някои минувачи забелязали, че просещите често сменят „ампутираните” части от тялото си, като един ден са без ръка, а на другия с ръка, но без крак и това бързо довело до разкриването на измамната схема.

Обикновено измамниците не действат сами, а с помощта на организирани групи. Въпреки че има определени мерки за борба с уличната просия, контролирането на подобни измами понякога е трудно за властите. Санкциите за просия на територията на Община Пловдив стигат до 500 лева.

Хората апелират към властите да предприемат по-сериозни мерки за разследване и наказване на подобни измамни действия.