Заведение в Смирненски отнесе акт от 500 лева. Причината – разлика в касата. Дни преди да бъдат обявени рестриктивните мерки, свързани с COVID -19 и заведенията да хлопнат кипенците, агенти на НАП посетили заведение Илнона на „Пещерско шосе”. След покупка на безалкохолно, агентите на агенцията се легитимирали и започнала проверка. Направена била „Стоп” каса, изваден бил междинен отчет. Оказало се, че в касата на заведението има повече пари от тези, фигуриращи по фискалното устройство. Несъответствието било в размер на 136 лева.

Управата на ресторанта заявила, че разликата се дължи на доставка на алкохол. В касата били сложени пари – 125 лева, с които трябвало да бъде заплатена очакваната стока. Дори била предоставена стоковата разписка. Въпреки това обаче, данъчните съставили акт на собствениците.

След законоустановения срок било изготвено и наказателното постановление. В него била описана санкцията – 500 лева, както и самото нарушение по закона за данък добавена стойност.  

Собствениците веднага са подали жалба за отмяна на глобата в Районен съд, с мотивите че същата е незаконосъобразна.

Не на такова мнение обаче са били магистратите. В мотивите си те са посочили, че именно наредбата гласяща, че всяка промяна в касовата наличност трябва да се отрази на фискала с функциите „служебно въведени“ или „служебно изведени“ суми, е била нарушена. Според магистратите в право служителите на НАП са издали акт и последващото наказателно постановление.