Все още не е приключила финалната обработката на данните от подразделение Жилищен фонд, събрани по време на Националното преброяване от 2021г. Те трябваше да бъдат публикувани още през март тази година, но големият обем от информация и прецизирането на резултатите бави Статистическия институт. Поставеният срок април обаче също не бе спазен.

За първи път на последното Национално преброяване се събираха GPS координати на сградите. Има регламент на Eurostat и на Европейския съюз, че при това преброяване трябваше 25-30% от тази информация да бъде геореферирана. България прецени да прави това със 100% от събраните данни. Това затрудни работата на института“, посочи пред TrafficNews гл. асистент от ТСБ-Юг Валентин Точев.

За същото бе съобщено и от НСИ, които още посочиха, че адресната информация  за сгради и жилища се обвързват в географско информационна система и това  допълнително увеличава времето, необходимо за оповестяване на окончателните резултати.

На този етап от института се надяват публикуването на данните до широката общественост да се случи до края на май, но отказват да се обвържат със срокове.

Междувременно е приключило събирането на данни за мащабното национално проучване „Бюджет на времето“, съобщи Валентин Точев. Съпътстващото изследване се провежда за шести път в България. Осъществява се на извадков принцип и проследява какво правят домакинствата в един свой работен и един почивен ден.

Събирането на данни приключи края на март. Протече съвсем нормално, в рамките на една година. В пловдивска област се наблюдаваха 292 домакинства“, допълни Точев.

Те е трябвало да отговорят за това с какви дейности запълват времето си. Целта на проучването е да разбере какво правят българите и колко време те инвестират за ключови активности като биологични нужди, работна заетост и учене. „Бюджет на времето“ изследва още какви са приоритетните активности, на които българите залагат през свободното си време. Дневниците, попълвани от семействата, са събрани и изпратени към Статистическия институт за обработка.

Година и половина след Преброяването: Още не са известни данните за жилищата на българитеЗабавянето идва заради големия обем от информация, който трябва да се обработи и провери, посочиха от ТСБ-Юг