Огромна пловдивска група, водена от кмета Здравко Димитров, изкара последната седмица в Япония. Официалната делегация от Община Пловдив наброяваше 20 души, като сред тях имаше общинари, съветници и бизнесмени. Оказва се обаче, че заедно с тях са били още 30 души – семействата и приятелите на делегатите.

За справка групата на олимпийските спортисти, които представляваха България по време на летните игри в Токио през 2021 година, бе съставена от 44 души.

Формалната причина за посещението на делегацията бе „отбелязването на Деня на Ботев на 2 юни“ в побратимата Окаяма.  В японския град бе изпратен паметник, реплика на революционера, който е в Пловдив.

Посещението в Япония бе дълго време планувано, като местната власт се готвеше за воаяжа още през 2020 година, но ковид развали плановете им.

Зико замина с трима свои заместници – Величко Родопски, Тодор Чонов и Анести Тимчев. В групата бе и главният архитект Димитър Ахрянов, шефът на пиар отдела Христо Чаушев, както и още един експерт по връзки с обществеността. Двама от най-близките съветници на кмета – Владимир Кисьов от ВМРО и Константин Георгиев от „Кауза България“, също се виждаха по протоколните снимки.

От профилите им в социалните мрежи се вижда, че първата спирка на групата е била в Токио. Там зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов е публикувал клип на най-натовареното кръстовище в центъра на столицата на Япония. През него минавали 1700 пешеходци на минута.  Делегацията също така е посетила училища и висши учебни заведения.  Константин Георгиев пък е останал впечатлен, че е открил дюнери в центъра на столицата на изгряващото слънце.

Повече снимки на Зико са от официални срещи, като той не си е позволил да публикува „туристически“ кадри, както Георгиев и другите от делегацията.

Очаква се, след като се върне кметът да разкаже подробно за пътуването си в Япония.  Отговори се очакват и колко е струвало това на пловдивските данъкоплатци. Макар кметът да бе заявил, че всеки сам си поема разходите за пътуване, изглежда странно как служителите в пиар отдела например са отделили сума, близка до петцифрена за 7-дневно служебно пътуване. Разбира се, разходите за подобни пътувания не биха представлявали проблем за градоначалника и бизнесмени, като двамата съветници Кисьов и Георгиев.

Поради и това TrafficNews ще пусне запитване през Закона за достъпа за обществена информация, за да се види на кой е платено с общински средства за пътуването му и колко от бюджета на града са дадени за екскурзията.

Зико и пловдивската делегация в Япония почетоха паметта на БотевКметът на Окаяма благодари за паметника на българския революционер

Зико впечатлен от сметоизвозването в Япония, Пловдив ще черпи опит от Токио

Ето и част от снимките, публикувани в профилите на делегацията в Япония: