От нашествие на миризливки в целия град се оплакват пловдивчани. Според еколозите популацията тази година се е увеличила заради благоприятните за тях климатични условия. Най-много насекоми се наблюдават в района на Гребната база и Тракия, но пловдивчани от всяка точка на града сигнализират за нашествие от миризливки. Това са насекоми, които не са кръвосмучещи и не пренасят зарази, не нанасят големи щети и върху растенията.

Ние не може да извършваме обработки. Това са насекоми, за които се изискват високи концентрации на препарати от втора група, с които се третират. Това обаче не може да се случи в града. В случая не сме пръскали срещу миризливките. В крайна сметка по-важно е здравето на хората. След като тези насекоми не нанасят вреди на човека, не се предвижда да бъде извършвана каквато и да е обработка. Това заяви в интервю за TrafficNews.bg директорът на "Дезинфекционна станция" в Пловдив Деспина Гърова. Експертът успокои, че с падането на температурите насекомите ще спрат размножаването си и ще се укрият.

Оказва се, че тези насекоми са с характер – обикновено кацат на места или предмети с определен цвят. Предпочитаните от тях цветове са бяло и жълто. Деспина Гърова допълни още, че активна полулация от миризливки се наблюдава и в Стара Загора, и Варна.