"Ислямска държава" пое отговорност за нападението срещу концертна зала край Москва в петък вечерта, съобщи каналът на групировката Telegram, цитиран от Ройтерс.

"Бойци на "Ислямска държава" нападнаха голямо събиране на християни в град Красногорск в покрайнините на руската столица Москва, като убиха и раниха стотици и причиниха големи разрушения на място, преди да се оттеглят безопасно в своите бази", се казва в изявление на групата в приложението за съобщения Telegram.

Групировката е взела на прицел "струпване на християни в града и впоследствие се е оттеглила безопасно в скривалищата си", според изявление, цитирано и от информационната агенция на Amaq.

Amaq News Agency е новинарско издание, свързано с "Ислямска държава". Amaq често е "първата точка за публикуване на претенции за отговорност" за терористични атаки в различни държави от страна на "Ислямска държава".

Нападението в концертната зала "Крокус сити хол" взе най-малко 40 жертви, а над 100 души бяха ранени, съобщиха по-рано от Федералната служба за сигурност на Русия.

Нападението е извършено по време на концерт на руската група "Пикник". Залата е в голям търговски комплекс с хиляди места. Не е ясно колко хора е имало в салона. Извършителите са между двама и петима, облечени в маскировъчно облекло.

Кошмар в Москва: 40 убити и 100 ранени при атака в концертна залаРусия определи нападението като терористичен акт