ГЕРБ и ПП – ДБ започват нов кръг на преговори за местата в изпълнителната власт.  През уикенда двете управляващи формации ще обсъдят назначаването на областните управители, зам.-министрите от т.нар. политическа квота, както и шефове на основни звена от държавната администрация по области.

Областните управители са политически лица, които отговарят за връзката между правителството и местната власт и  за деконцентрирана  държавна администрация. В този смисъл т.нар. експертност няма как да се приложи. Вариантите са ярки политически фигури или добре познати в обществото местни лица.

Двете формации ще обсъждат, както разпределението на области така и потенциалните кандидати, които ще ги заемат. Засега  за Пловдив област няма изявен фаворит, която една от двете формации да налага.

Почти сигурно областният управител на Пловдив ще бъде нова личност. Това означава, че шансовете на Йордан Иванов от ДБ и Дани Каназирева – ГЕРБ отново да се върнат в областна управа не са големи.

Зам.-министрите на т.нар. политическа квота също ще бъдат обсъждани. При обявяването на кабинета „Денков – Габриел“ се заяви, че всеки министър ще избира екипа си. В почти всички министерства обаче се очакват да има квоти от двете партии.

Първите назначения се очакват още следващата седмица.