Разбити тротоари, блокирани квартали и режим на водата! Една година пловдивчани от район „Сверен” са подложени на шум, прах и безводие, след като на 6 март 2020-а бе даден старта на дългоочаквания проект Воден цикъл. Макар всичко да се прави за по-добро и всички да очакваха неудобство, част от хората изгубиха търпението си.

Изминаха 365 дни от първа копка, която символично бе дадена на улица „Оборище” в Кършияка. COVID пандемията отложи с три месеца фактическата работа по проекта. Голямото копаене в район „Северен” започна в първите дни на месец, след като Община Пловдив рестартира Водния цикъл. Багерите бяха концентрирани по първите 4 улици в района - „Полк. Дрангов“ и  „Средец,  ул. „Полк. Сава Муткуров“ и „Оборище“. 

Паралелно с района около хотел Санкт Петербург, работата по проекта започна и в квартал Захарна фабрика.

Най-големият проект на Пловдив за последните 20 години започва на 4 март

Какво се случва една година по-късно?

Водният цикъл бе причина за многократни сигнали и протести на пловдивчани. Ежедневно хора се оплакваха от безводие, мръсотия и дори от липса на достъп до домовете си.

Квартал Захарна фабрика остана недостъпен с автомобили. Всяка една улица бе разкопана, всеки тротоар разбит. Дори главните улици бях блокирани. В момента кварталът е достъпен за превозни средства, но за сметка на пътна настилка. Много локации останаха на камъни, дупки запълнени с чакъл и пръст, но не и с асфалт.

Квартал Захарна фабрика

Хората в района разказаха пред наш репортер, че дъждопоемни шахти липсват, а други са запушени. Тротоарите са възстановени с нови плочки, но според пловдивчани приличат по-скоро на „дунавски вълни” от колкото на нормално трасе за пешеходците.

Зелените площи в квартала реално вече са преобразили облика си. Те се използват за депо на техниката или строителните материали. Припомняме, че фирмата изпълнител вече е глобена заради  мръсотията и разбитите тревни площи, както и велоалеите по булевард „Васил Априлов”

От Общинският инспекторат са съставили предписание на  „Европейски пътища” АД да възстанови всички щети по инфраструктурата до строителния обект. Багери се позиционираха върху парка срещу номер 146 на булеварда, а тръби се търкалят до единствената кучешка площадка в района. Веоалеята е останала блокирана заради строителните дейности, както и тротоарът.

Санкции за фирмата изпълнител, превърнала парк в строителна площадкаШофьор на багер получи акт, разбил шахта и велоалея

Картинката не е по-малко различна и към днешна дата. Една година след старта на проекта много улици в Захарна фабрика са в покъртително състояние, със зейнали над 2 метра дупки. В квартала водният проект ще се запомни и със зрелищен инцидент.

Лек автомобил пропадна в огромна яма, покрита с вода, на улица „Петър Шилев“. Вследствие на спукване на водопровод районът бе залят с вода, което направи „невидими“ някои от дупките по пътя. 

Кола пропадна в огромна яма в Пловдив! Предницата й „изчезна"Инцидентът е станал в квартал „Захарна фабрика"

Няколко месеца по-късно още една кола бе погълната от дупка на улица в район „Северен”, която бе разкопана по проекта. Автомобилът буквално бе заклещен в дълбока близо 2 метра дупка до кръстовището на ул. "Добротич" и "Полковник Дрангов". 

Мъж е шофирал автомобила си, когато внезапно предницата на колата му пропада в пропаст. Улицата е била разкопана, но след изкопните дейности отново е била засипана и пусната в експлоатация. Табела, която ограничава достъпът, бе поставена след кратера. Шофьорът също не е видял да има дупка на пътя и  просто бе пропаднал изневиделица. 

Кола пропадна жестоко на улица в Кършияка, заклещена е в огромен кратерПропаст е зейнала в района на ремонта на Водния цикъл

Четири месеца по-късно улицата вече е покрита с асфалт. По нея все още не е поставен втори слой настилка. Около шахтите все още има дупки, а капаците стърчат над 10 сантиметра над асфалта. Изградени са вече тротоарите, които на места са или пропаднали или надигнати.

 

Улив „Полк. Дрангов“

Заради компроментиран тротоар само преди дни се стигна до сериозен инцидент. На улица „Луда Яна” пловдивчанин пострада сериозно, след като под краката му се е отворила огромна яма и той е пропаднал в нея.  Притеснени за състоянието му, съседи се обадили на тел. 112 . Мъжът бил откаран от Спешна помощ за преглед.

Веднага след инцидента жители на квартала изразиха сериозни опасения, че по проекта не се работи с нужната прецизност.

 

Улив „Полк. Дрангов“

Ударни ремонтни действия текат и към този момент по проекта в района на хотел „Санкт Петербург”. Състоянието е същото като в останалите квартали в "Северен". 

 

Зеленото пространство на улица "Оборище"

Междувременно от Община Пловдив заявиха, че проектът се изпълнява в срок. Припомняме, че в средата на януари Община Пловдив пусна една от последните поръчки по Водния цикъл, чиято обща стойност е над 115 млн. лева. До 24 февруари ще се събират оферти за Реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа на етапа -  Бул. „Дунав” – „Брезовско шосе”. Той обхваща дейности  по ВиК мрежата и пътната инфраструктура по бул. „Дунав” от бул. ”Васил Априлов” до бул.”Брезовско шосе” и бул.”Брезовско шосе” от бул. „Дунав” до Северен обходен колектор.  Стойността на поръчката е малко над 20 млн. лева с ДДС.  Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 475 дни. Тогава движението в целия район ще бъде затруднено, тъй като двете основни артерии ще бъдат разкопани и ограничени за движение.